Nieuws: Polderbaan vanaf 25 januari in onderhoud

Van 25 januari tot 26 april is de Polderbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer vanwege groot onderhoud. Landende en startende vliegtuigen zullen in deze periode meer gebruik maken van de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan. Dit heeft gevolgen voor het vliegtuiggeluid in de omgeving.

Gepubliceerd op: 7 januari 2021

Aangepast baangebruik

Tijdens de onderhoudsperiode aan de Polderbaan zal bij zuidenwind het vliegverkeer dat uit het noorden komt aanvliegen, landen op de Zwanenburgbaan. De Zwanenburgbaan is gedurende het onderhoud niet volledig inzetbaar als startbaan richting het noorden, omdat de taxibanen en opritten aan de zuidkant van deze baan niet beschikbaar zijn door werkzaamheden aan het taxibanenstelsel. Overdag zal bij noordenwind het vliegverkeer daarom indien mogelijk starten vanaf de Zwanenburgbaan - dit is afhankelijk van de omstandigheden zoals het verkeersaanbod, de samenstelling van het verkeer en het weer - of van de Buitenveldertbaan. Voor nachtvluchten in deze periode is een ontheffing aangevraagd voor het starten vanaf de Zwanenburgbaan.

Voorbereiding

Vanwege voorbereidende werkzaamheden voor het groot onderhoud is de Polderbaan ook van maandagochtend 18 januari 7.00 uur tot woensdagochtend 20 januari 07.00 uur buiten gebruik. Aansluitend is de Zwanenburgbaan niet beschikbaar van woensdagochtend 20 januari 07.00 uur tot vrijdagavond 22 januari 18.00 uur. Kijk hier voor het aangepaste baangebruik tijdens deze periode.

Werkzaamheden

In de onderhoudsperiode vervangen we het asfalt op de Polderbaan en de omliggende rijbanen. Hierbij recyclen we 60% van het asfalt dat nu op de baan ligt. Daarnaast worden er maar liefst 2.100 baanlampen vervangen door duurzamere LED met een langere levensduur en leggen we we 70 kilometer aan bekabeling aan. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Heijmans.

Vervangen ILS

Tijdens de werkzaamheden aan de Polderbaan vervangt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) het landingssysteem (ILS) van de baan. ILS staat voor Instrument Landing System. Het landingssysteem zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan. Via het ILS kunnen vliegtuigen ook op de automatische piloot landen. Dat is veilig en praktisch wanneer er sprake is van verminderd zicht. Omdat een aantal werkzaamheden aan het ILS pas kan worden uitgevoerd nadat het groot onderhoud is afgerond, kunnen hierdoor de Polderbaan en de Zwanenburgbaan na 26 april voor een periode van zes weken niet in alle zichtomstandigheden worden gebruikt als landingsbaan.

Informatiesessie voor omwonenden

Wil je meer weten over de onderhoudswerkzaamheden en wat dit voor jou als omwonende betekent? Meld je dan aan voor de online informatiesessie van Schiphol en LVNL op donderdagochtend 21 januari van 11.00 – 12.00 uur. Mail naar buren@schiphol.nl dan sturen wij je een link waarmee je de sessie kunt bijwonen.

Bewonersaanspreekpunt Schiphol

Ga naar bezoekbas.nl voor meer informatie of vragen over het vliegverkeer tijdens het groot onderhoud aan de Polderbaan.

Bekijk ook deze video over het groot onderhoud aan de Polderbaan: