Nieuws: Polderbaan gaat in onderhoud

De Polderbaan is van maandag 6 tot en met woensdag 15 november niet inzetbaar vanwege onderhoud. We verwachten dat het vliegverkeer deze periode zowel voor het starten als voor het landen gebruikmaakt van de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan. Als tweede landingsbaan kan ook de Schiphol-Oostbaan ingezet worden. Dit is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden (zoals buien en een bepaalde windkracht- en richting), de beschikbaarheid van de banen en het aanbod van vliegverkeer. ’s Nachts maakt het vliegverkeer gebruik van de Zwanenburgbaan.

Gepubliceerd op: 26 oktober 2023

Reparaties, schoonmaken en grasmaaien

Tijdens het onderhoud herstellen we de baan waar nodig en voeren we kleine reparaties uit. Uit inspecties van de Polderbaan (18R) is gebleken dat de aanvliegarmaturen (de verlichting die piloten gebruiken om te landen) vervangen moeten worden. Hierdoor duurt het onderhoud een dag langer dan eerder gepland. Ook maken we de lampen schoon, controleren we de kabels en het elektra en maaien we het gras rondom de baan. De afvoeren van de baan worden ook doorgespoeld. We voeren deze geclusterde werkzaamheden uit in samenwerking met Heijmans. We verwachten de Polderbaan op 15 november om 19:00 weer beschikbaar te stellen voor het vliegverkeer.

Nog niet beschikbaar bij slecht zicht

Goed om te weten: direct na afloop van het onderhoud is de Polderbaan tot eind december niet beschikbaar om te landen bij slecht zicht. Dat heeft te maken met werkzaamheden die Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) tijdens het onderhoud aan de Polderbaan uitvoert aan de computers van het landingssysteem in de shelter naast de baan en daaropvolgende meetvluchten. Hiermee controleert LVNL of het gehele landingssysteem goed werkt. Vervolgens moet het landingssysteem eerst 30 dagen goed functioneren volgens de internationale veiligheidseisen die gelden voor het landen bij beperkte zichtomstandigheden. Pas daarna is de Polderbaan weer in alle zichtomstandigheden inzetbaar als landingsbaan.

In deze periode kan daarom bij zuidenwind en beperkt zicht de Zwanenburgbaan zowel overdag als ‘s nachts worden ingezet als landingsbaan. Bij goed zicht kan er wel geland worden op de Polderbaan.

Meer weten?

Wil je weten wanneer welke start- of landingsbaan in gebruik is? Kijk dan in de Notifly-app of ga naar bezoekbas.nl. Als je vragen hebt over het baanonderhoud of het vliegverkeer dan kun je contact opnemen met BAS, het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol, via 020-601 5555 of info@mailbas.nl.