Nieuws: Polderbaan 12 uur buiten gebruik op 23 november

Op dinsdag 23 november is de Polderbaan van 11 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds buiten gebruik en niet inzetbaar voor vliegverkeer. Dit is vanwege een uitgebreide test met de verlichting van de landingsbaan. We voeren deze test uit om de regelaars en baanverlichting beter af te stellen. Het vliegverkeer zal deze dag meer gebruik maken van de Zwanenburgbaan.

Nachtvlucht Polderbaan

Gepubliceerd op: 9 november 2021

Verlichting afstellen

Na afloop van het groot onderhoud aan de Polderbaan dit voorjaar bleek dat de baanverlichting nog verdere afstelling nodig heeft. Dit om mogelijke storingen in de toekomst te voorkomen. Voordat de dagen korter en kouder worden, is het noodzakelijk om nu de verlichting van de Polderbaan uitgebreid door te meten en af te stellen. Dit kan alleen als de baan niet in gebruik is voor vliegverkeer.

Timing van tests

Het testen gaat 12 uur achter elkaar door waarbij we verschillende delen en de intensiteit van de verlichting testen. De tests starten overdag en gaan door tot in de avond. Deze tests kunnen niet in de nacht plaatsvinden omdat een aaneengesloten periode van 12 uur in de nacht te lang is om het gehele team scherp te houden. Als we de tests zouden opsplitsen in kortere periodes dan zou de Polderbaan in totaal langer buiten gebruik zijn.

Werkzaamheden dienstwegviaduct

Gelijktijdig met de tests aan de baanverlichting van de Polderbaan gaat Rijkswaterstaat de voegen van het viaduct van de dienstweg over de snelweg A5 vervangen. Doordat er geen vliegtuigen van en naar de Polderbaan taxiën, kan het dienstverkeer - zoals de brandweer en de vogelwacht - tijdens deze werkzaamheden gebruik maken van de taxibaan.