Nieuws: Neemt het aantal vluchten toe in de zomervakantie?

Nu de zomervakantie op het punt van beginnen staat, neemt het aantal vluchten van en naar Schiphol toe. In onze wekelijkse vooruitblik verwachten we gemiddeld meer dan 1.000 vluchten per dag, terwijl dit er begin mei nog minder dan 500 waren. Ter vergelijking: voor de coronacrisis telden we net iets minder dan 1.500 vluchten per dag. Je kunt het verwachte aantal vliegtuigen op jouw locatie dagelijks checken in de Notifly app.

Gepubliceerd op: 9 juli 2021

Wanneer zijn er piekmomenten?

In de vakantieperiode verwachten we dagelijks zes piekmomenten. Tijdens piekmomenten kan er mogelijk een tweede start- of landingsbaan worden ingezet. Op welke banen geland of gestart wordt, hangt af van de wind- en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de banen en het aanbod van vliegverkeer. We verwachten de piekmomenten in de ochtend, middag en avond:

  • 07:20 - 09:00 uur (landen)
  • 09:20 - 11:00 uur (starten)
  • 12:40 -13:40 uur (landen)
  • 14:20 – 15:00 uur (starten)
  • 18:40 - 20:00 uur (landen)
  • 20:20 - 21:40 (starten)

Welke piekmomenten we verwachten kun je zien in onze wekelijkse vooruitblik.

Welke banen zijn in gebruik?

In normale omstandigheden gebruiken we bij wind uit noordelijke richtingen de Polderbaan als startbaan en de Kaagbaan als landingsbaan. Bij wind uit zuidelijke richtingen draait dit om en starten de vliegtuigen juist vanaf de Kaagbaan en landen ze op de Polderbaan. De Aalsmeerbaan kunnen we tijdens piekmomenten inzetten als tweede start- en landingsbaan naast de Kaagbaan. De Zwanenburgbaan kan tijdens piekmomenten worden ingezet als tweede start- en landingsbaan naast de Polderbaan. Bij krachtige wind uit het westen of oosten, wanneer de Polderbaan of de Kaagbaan niet volledig ingezet kunnen worden, is de Buitenveldertbaan de aangewezen start- of landingsbaan.

Bekijk hier meer vragen en antwoorden over het vliegverkeer