Nieuws: Nederlandse luchthavens testen met elektrisch vliegen

Zie jij over vijf jaar de eerste elektrische passagiersvliegtuigen overvliegen? Als het aan Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Groningen Airport Eelde ligt wel. Deze Nederlandse luchthavens gaan met steun van Schiphol en het NLR - Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum een proef doen met kleine elektrisch vliegtuigen. Een mooi initiatief in het kader van duurzame luchtvaart.

Gepubliceerd op: 8 april 2021

Korte Europese vluchten

In Nederland zullen de luchthavens eerst experimenteren met kleine elektrische vliegtuigen die plaats bieden aan 4 tot 9 passagiers. De testresultaten worden gebruikt voor onderzoek naar het Europese vluchten met elektrische vliegtuigen. In eerste instantie is het doel om regio’s binnen een straal van circa 500 kilometer met elkaar te verbinden. Het streven is om op termijn een fijnmazig Europees netwerk op te bouwen en te vliegen met grotere elektrische toestellen over afstanden tot 1.000 kilometer.

Power Up

De proef draagt de naam Power Up en wordt ondersteund door Brainport Development en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Voor Power Up zoeken de luchthavens samenwerking met innovatieve bedrijven en startups die iets kunnen bijdragen aan praktische onderdelen zoals batterijtechnologie, elektrische vliegtuigmotoren en laadsystemen en mogelijkheden op het gebied van waterstoftechnologie en -infrastructuur. 

Meer weten? Kijk op powerup.aero.