Nieuws: Meetvluchten Aalsmeerbaan op 16 en 23 juli

Op 16 juli en 23 juli voeren Schiphol en LVNL tussen 15:00 uur en 23:00 meetvluchten uit op de Aalsmeerbaan. Met deze vluchten die circa 4 à 5 uur duren, testen we de vernieuwde landingssystemen van de baan. Tijdens de meetvluchten zijn de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan niet inzetbaar voor startend en landend vliegverkeer. Dit maakt dan gebruik van andere banen.

Gepubliceerd op: 11 juli 2022

Speciaal meetvliegtuig

Je kan op de genoemde momenten een speciaal meetvliegtuig vanaf verschillende richtingen, hoogten en afstanden richting de Aalsmeerbaan zien vliegen. Het meetvliegtuig, een Cessna met registratienummer PH-LAB, volgt daarbij afwijkende vluchtpatronen ten opzichte van het normale vliegverkeer. Dit is om het vernieuwde Instrument Landing Systeem (ILS) vanuit alle posities te testen.

Reservedata 17, 19 en 24 juli

Het exacte tijdstip waarop de meetvluchten plaatsvinden is afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden en het verkeersaanbod. Als de meetvluchten door omstandigheden niet op zaterdag 16 en 23 juli kunnen plaatsvinden, dan zijn 17, 19 en 24 juli gepland als reservedata.

Landen bij verminderd zicht

Na afloop van de meetvluchten is de Aalsmeerbaan weer beschikbaar als start- en landingsbaan. Alleen om te kunnen landen bij verminderd zicht moet het nieuwe landingssysteem eerst 30 dagen goed werken volgens de internationale veiligheidseisen. Daarna is de Aalsmeerbaan weer in alle zichtomstandigheden inzetbaar als landingsbaan. In deze periode zal bij slecht zicht een andere baan worden gebruikt voor landen.

Lees ook het bericht op LVNL.nl over de meetvluchten