Nieuws: Meer melders bij BAS over vliegverkeer ten zuiden van Schiphol

Bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) hebben het afgelopen kwartaal meer mensen meldingen gemaakt over het vliegverkeer van en naar de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan dan vorig jaar. De grootste toename in meldingen kwam uit Bodegraven, Aalsmeer en Uithoorn.

Gepubliceerd op: 11 september 2019

Een verklaring voor de toename van het aantal melders over de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan is dat deze banen in mei, juni en juli vaker zijn ingezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit kwam onder meer doordat de Kaagbaan minder inzetbaar was vanwege werkzaamheden aan een rijbaan A8 en door het invoeren van Electronic Flight Strips (EFS) bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Windrichting beïnvloedde baangebruik

Ook speelde de windrichting een rol. Hierdoor moesten vliegtuigen vaker starten en landen op de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan. Dit heeft voor een toename in meldingen over overlast gezorgd in Bodegraven, Rijsenhout, Aalsmeer, Kudelstaart, Uithoorn, Gouda en Reeuwijk.

Minder melders uit Amstelveen en Floriande

BAS registreerde het afgelopen kwartaal minder melders uit Amstelveen dan vorig jaar doordat de Buitenveldertbaan minder in gebruik was voor startend verkeer. Ook is het aantal melders uit de wijk Floriande (Hoofddorp) afgenomen vanwege de beperkte beschikbaarheid van de Kaagbaan.

Bekijk de volledige kwartaalrapportages op www.bezoekbas.nl.