Nieuws: KLM & Martinair bestellen vier schonere en stillere vrachtvliegtuigen

Vanaf eind 2026 gaat Martinair vliegen met vier nieuwe vrachtvliegtuigen. De luchtvrachtvervoerder, onderdeel van de KLM Groep, vervangt dan het Boeing 747 vrachtvliegtuig door de schonere en stillere Airbus A350F. Dit vliegtuigtype is de helft stiller dan de Boeing 747 en stoot ook 40% minder CO2 uit. Een mooi voorbeeld van vlootvernieuwing dat voor minder hinder zorgt.

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Boeing 747 eerder vervangen

KLM CEO Marjan Rintel vertelt: ‘Vlootvernieuwing is een belangrijk onderdeel van de KLM-ambitie om te verduurzamen. Daarin nemen we onze verantwoordelijkheid. We willen minder CO2 uitstoten vanwege het klimaat en het geluid verminderen voor omwonenden. Met de Airbus A350F daalt de CO2 met meer dan 40% en het geluid met 50% vergeleken met hun voorgangers. Dat is de reden dat we besloten hebben deze order eerder te plaatsen dan aanvankelijk gepland.’ De Airbus A350F is gemaakt van lichtere materialen en heeft dus een lager startgewicht dan bijvoorbeeld de Boeing 747.

Vlootvernieuwing voor minder hinder

Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM investeren veel in schonere en stillere vliegtuigen. Dit is goed nieuws voor buren, omdat daarmee de geluidsbelasting in de omgeving minder wordt. De Boeing 747-vrachtvliegtuigen van Martinair staan vaak in de top-20 vluchten met de meeste melders van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). Als deze vliegtuigen vanaf eind 2026 vervangen worden door de stillere Airbus A350F, hopen we dat daar minder meldingen over binnenkomen en buren minder hinder ervaren.

Lees meer over vlootvernieuwing op minderhinderschiphol.nl.

Korting voor stillere vliegtuigen

Op Schiphol belonen we luchtvaartmaatschappijen die met stillere vliegtuigen vliegen: die krijgen tot 60% korting ten opzichte van het basistarief voor starten en landen. Voor nachtvluchten geldt deze korting niet, dan rekenen we sowieso hogere tarieven. Die kunnen zelfs 600% hoger zijn dan het basistarief, afhankelijk van het vliegtuigtype waar ’s nachts mee gevlogen wordt. Lees hier meer over de luchthaventarieven.