Nieuws: Kaagbaan 1,5 week in onderhoud en vervanging ILS

De Kaagbaan is in onderhoud sinds woensdagmiddag 13 oktober. Hierdoor is de baan tot en met vrijdagavond 22 oktober 19:00 uur niet inzetbaar voor het vliegverkeer. We verwachten dat er meer vliegtuigen landen op de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan. Voor het vertrekkend vliegverkeer zetten we de Aalsmeerbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan in.

Gepubliceerd op: 14 oktober 2021

Vervanging landingssyteem

Tijdens het onderhoud van de Kaagbaan vervangt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) tegelijkertijd het Instrument Landingssysteem (ILS) van deze baan. Een ILS zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan. Een aantal werkzaamheden aan het ILS kan pas worden uitgevoerd nadat het onderhoud is afgerond en er worden meetvluchten uitgevoerd om de juiste en nauwkeurige werking van het systeem te controleren. Daarna kan de landingsbaan weer worden gebruikt bij goed zicht.

Landen bij beperkt zicht

Om te kunnen landen bij beperkte zichtomstandigheden moet het vernieuwde landingssysteem eerst vijf weken goed werken volgens de internationale veiligheidseisen. Pas daarna is de Kaagbaan ook in alle zichtomstandigheden inzetbaar als landingsbaan. In deze periode van 22 oktober tot medio november kan bij noordenwind en beperkt zicht de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan worden ingezet als landingsbaan.

Lees hier meer over hoe een landingssysteem werkt.