Nieuws: Is de Zwanenburgbaan 3 maanden dicht in 2023?

In september heeft Schiphol de voorlopige planning baanonderhoud voor 2023 bekend gemaakt. Dit heeft wat vragen opgeroepen, met name over het groot onderhoud en de werkzaamheden aan het landingssysteem van de Zwanenburgbaan. In dit artikel geven we meer toelichting op wat het baanonderhoud komend jaar betekent voor het baangebruik.

Gepubliceerd op: 12 oktober 2022

Zwanenburgbaan in groot onderhoud (januari-april)

Het groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan start op maandag 2 januari 2023 en duurt tot medio april. Hierdoor is deze baan ruim drie maanden niet beschikbaar voor vliegverkeer. Vliegtuigen zullen dus tot en met april 2023 starten en landen op de andere banen. Dit zijn met name de Polderbaan en de Kaagbaan. Tijdens piekmomenten kan de Buitenveldertbaan meer in gebruik zijn. Ook kan mogelijk de Schiphol-Oostbaan worden ingezet als tweede landingsbaan, wanneer de omstandigheden daarom vragen.

Alleen niet landen vanuit het zuiden bij slecht zicht (april-juni)

De Zwanenburgbaan kan normaal zowel vanuit noordelijke als vanuit zuidelijke richting worden gebruikt als landingsbaan. Aan het eind van het groot baanonderhoud aan de Zwanenburgbaan werkt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) vanaf april tot eind juni nog door aan het landingssysteem voor landingen vanuit zuidelijke richtingen. Hierdoor is in deze periode de baan gewoon beschikbaar, behalve bij slecht zicht: dan kan er niet op de baan geland worden vanuit zuidelijke richting.

Startbaan open, landingsbaan bij goed zicht

In de periode vanaf april tot eind juni kunnen vliegtuigen wel vertrekken vanaf de Zwanenburgbaan en ook landen vanuit noordelijke richting of vanuit zuidelijke richting bij goed zicht. De baan is alleen niet beschikbaar voor landen vanuit het zuiden bij slecht zicht of wanneer er metingen op en rond de baan plaatsvinden. De meetvluchten zijn op enkele momenten op de dag en kondigen we van tevoren aan. Deze momenten vinden naar verwachting plaats op twee dagen in mei 2023.

Lees meer over de landingssystemen in dit blog

De voorlopige planning baanonderhoud 2023 vind je op de baanonderhoudpagina. De hier genoemde data kunnen wijzigen.