Nieuws: Hoe Schiphol van het gas af gaat

Inmiddels is de boodschap je wel bekend: Nederland moet van het gas af. Schiphol bouwt het gasgebruik al sinds de jaren 90 af. In bijna de hele terminal is het gasgebruik sterk verminderd en wordt er verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag en warmtepompen.

Gepubliceerd op: 30 juli 2019

Schiphol gaat van het gas af

Nederland moet van het gas af en Schiphol levert daaraan haar bijdrage. Want steeds meer gebouwen op Schiphol worden verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag (wko). Dat is een duurzaam systeem dat energie uit de bodem haalt in plaats van het gasnet. Met warmtepompen wordt het verwarmingswater verder verwarmd.

Hier vind je ze

Warmte-koudeopslag (wko) is pas in de jaren 90 van de vorige eeuw ontwikkeld en Schiphol was er snel bij. De F-pier was in 1997 het eerste gebouw op Schiphol met een wko. In de tekening zijn de gebouwen waar het gasgebruik is afgebouwd groen ingekleurd. Bijna alle pieren en een groot gedeelte van de terminal hebben een warmtepomp. Ook veel kantoren en het Hilton hotel hebben zo’n systeem. Schiphol is een van de weinige luchthavens ter wereld die op zo’n grote schaal dit duurzame systeem heeft.

Groen gas

Toch blijft gas nog altijd nodig. Nog niet alle gebouwen zijn verduurzaamd of nog niet helemaal. Het gas dat Schiphol gebruikt, kopen we zoveel mogelijk groen in. Dit past in het doel van Schiphol om in 2030 geen fossiel gas meer te gebruiken. Het aanbod van groen gas is echter nog gering, vandaar dat slechts een gedeelte groen kan worden ingekocht. Wat we niet groen inkopen, wordt gecompenseerd met CO2-certificaten. Hiermee investeren we in buitenlandse projecten die duurzame energie opwekken.