Nieuws: Coronavirus en Schiphol - wat merk je van het vliegverkeer?

Je hebt ongetwijfeld gehoord dat het coronavirus grote gevolgen heeft voor de luchtvaart en dus ook voor het vliegverkeer op Schiphol. Veel vluchten zijn geannuleerd, maar Schiphol blijft open in afgeslankte vorm. We verwachten minder passagiersvluchten en mogelijk iets meer vrachtvluchten. Deze brengen bijvoorbeeld medische hulpmiddelen en andere belangrijke goederen met zich mee.

Gepubliceerd op: 18 maart 2020

Kern-Schiphol

Op Schiphol zijn de laatste dagen bijna 50% minder passagiers ten opzichte van 2019. Gezien deze ontwikkeling en de beperkingen die nu gelden voor reizen naar het buitenland, werkt Schiphol aan scenario’s waarbij de activiteiten en bedrijvigheid op de luchthaven tijdelijk op kleinere schaal zijn. Dat noemen we Kern-Schiphol. De luchthaven blijft wel open voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, vrachtvluchten, repatriëringsvluchten, vliegtuigen die uitwijken en vluchten van hulpdiensten.

Baangebruik

We verwachten ook in deze periode minimaal twee banen in gebruik te hebben op Schiphol: één voor startende vliegtuigen en één voor landende vliegtuigen. Bij wind uit het noorden zijn dit bij voorkeur de Polderbaan voor vertrekkend vliegverkeer en de Kaagbaan als landingsbaan. En bij wind uit het zuiden is dit precies andersom. Daarnaast kan het nog steeds nodig zijn om op momenten met meer vliegverkeer een extra start- of landingsbaan te gebruiken. Welke banen in gebruik zijn, hangt af van de beschikbaarheid, de veiligheid, het zicht, de wind- en weersomstandigheden, de milieuregels en regels voor baangebruik.

Lees meer over baangebruik op Schiphol

Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt op Schiphol vanwege het coronavirus? Volg ons liveblog met corona-updates via schiphol.nl/live.