Nieuws: BAS ontving minder klachten door minder vliegverkeer in coronatijd

De afname van het aantal vluchten in 2020 vanwege de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat er bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) minder meldingen over geluidshinder zijn binnengekomen. Waar in 2019 nog 12.199 mensen een melding maakten, waren dat er afgelopen jaar 7.350. Het aantal melders uit Leimuiden en Haarlem is toegenomen en er kwamen relatief minder meldingen uit Aalsmeer en Amsterdam. Bekijk de volledige jaarrapportage op bezoekbas.nl.

Gepubliceerd op: 9 april 2021

Inzet voorkeursbanen

De Kaagbaan en de Polderbaan, de zogenoemde ‘voorkeursbanen’, konden in 2020 voor het grootste gedeelte van het startend en landend vliegverkeer worden ingezet. Doordat er minder vliegverkeer was, zijn de Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan minder vaak in gebruik geweest. Hierdoor kwamen er ruim 50% minder klachten uit de omgeving van deze twee banen. De Aalsmeerbaan is zelfs drie maanden gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen.

Meeste meldingen over Boeing 747

Net als in de voorgaande jaren gingen in verhouding de meeste meldingen over de Boeing 747. Met name als dit vliegtuigtype tussen 21.00 uur ’s avonds en 01.00 uur ’s nachts vertrekt. Er kwamen relatief minder meldingen binnen over de nieuwe vliegtuigen zoals de Boeing 787 Dreamliner en de Airbus A350. Hierbij speelt het tijdstip van vertrek of landing ook een rol.

Bekijk de BAS-jaarrapportage op bezoekbas.nl.