NGinfra: Samen nadenken over Nederlandse infrastructuur

NGinfra staat voor Next Generation Infrastructures en is hét samenwerkingsplatform van grote Nederlandse infrabeheerders waar Schiphol, Alliander, Havenbedrijf Rotterdam, ProRail, Rijkswaterstaat en Vitens kennis en ervaring delen, ontwikkelen en toepassen. Over vragen van vandaag, met de blik gericht op de toekomst. NGinfra richt zich op vraagstukken die digitalisering, energietransitie en urbanisatie met zich meebrengen. Alleen door samen te werken, kunnen we ook in de toekomst de infrastructuur bieden die past bij de samenleving. Binnen NGinfra vallen alle soorten infrastructuur. Denk aan fysieke wegen, waternetwerk maar ook het data en securitynetwerk. Deze infrastructuren zijn sterk met elkaar vervlochten. Dat is letterlijk zichtbaar bij de Schipholtunnel, waar de bereikbaarheid over weg en spoor en door de lucht op één plek zijn gecombineerd.

Samenwerking Schiphol - Nginfra

Infrastructuur genereert ruim 13% van de toegevoegde waarde van de economie. De overige 87% is afhankelijk van infrastructuurdiensten.

Thema’s

Inhoudelijk middelpunt van NGinfra zijn de vier themacenters: Toekomst verkennen, Beschikbaarheid, Data & security en Waarde van infrastructuur. Hierin wisselen deskundigen van de partnerorganisaties kennis uit over actuele thema’s en issues die spelen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Uitdagingen en projecten worden gezamenlijk opgepakt. Projecten waar Schiphol mee bezig is zijn o.a. ontwikkelen van early warning-methodiek zodat we eerder kunnen inspelen op trends en ontwikkelingen, inzet van data voor slimmer beheer & onderhoud, organiseren van cross-sectorale besluitvorming en eenduidige sturing op andere waarden dan economische, zoals intellectueel, menselijk, sociaal en natuurlijk kapitaal.

NGinfra en Schiphol

Schiphol is sinds begin van NGinfra onderdeel van het samenwerkingsplatform en vindt het belangrijk meer kennis en kunde van wetenschap naar binnen trekken en te kunnen inspelen op de veranderende behoefte van de maatschappij. Om op deze manier onderlinge samenwerking duurzaam te kunnen ontwikkelen. Vanuit Schiphol nemen 23 collega’s actief deel in de themacenters om met elkaar voor de gehele keten oplossingen te ontwikkelen. Birgit Otto is lid van het NGinfra Bestuur.

Birgit Otto: “Schiphol is niet voor niets één van de initiatiefnemers van deze samenwerking. Samen met de andere infrapartners kunnen wij ervoor zorgen dat Nederland op een goede manier bereikbaar is en blijft voor de rest van de wereld. Nieuwe kennis die we opdoen via het wetenschappelijk onderzoekprogramma van NGinfra passen we samen toe, om zo de gewenste impact voor de samenleving te realiseren”.

Animatie NGinfra:

NGinfra animatie van Flicks Producties op Vimeo.

Lees ook de vorige blogs

 • Nieuw onderzoekslab ultrafijnstof op het platform

  Gepubliceerd op:

  Op twee plekken aan de D-pier is een onderzoekslab geopend. Om ultrafijnstof te meten, maatregelen te testen en experimenten te doen met innovatieve ideeën.

 • Hightech reizen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Reizen via Schiphol wordt steeds slimmer, veiliger en duurzamer door allerlei nieuwe technologieën en innovaties op en rond de luchthaven.

 • Voorspellen wachttijden bij security

  Gepubliceerd op:

  In 2019 deden we een proef om reizigers te informeren over de ideale aankomsttijd op de luchtvaarthaven om zo snel mogelijk door de securitycontrole te gaan.