Hightech reizen op Schiphol: Hightech reizen op Schiphol

Schiphol bereidt zich voor op de toekomst. Als je onlangs via Schiphol hebt gereisd zul je allerlei nieuwe technologieën en innovaties hebben gezien op en rond de luchthaven. Misschien heb je de ‘Powered by Dutch windmills’-stickers op de bussen gezien, of ben je vlot door security gegaan dankzij onze CT-scanners. In deze blog lees je over een aantal van onze recente innovaties die het reizen via Schiphol slimmer, veiliger en duurzamer hebben gemaakt.

Informatie binnen handbereik

Zoek je informatie voor je reis via Schiphol? Bij de Self Service Units van Schiphol kun je je vluchtgegevens controleren, plattegronden bekijken en antwoord vinden op de meest gestelde vragen. Vrijwel iedereen op Schiphol kan informatie vinden die hij of zij begrijpt, er is keuze uit zeventien talen op de interactieve schermen. We begrijpen dat het soms prettiger is om met een medewerker te spreken, daarom is er de mogelijkheid om te chatten of te videobellen met een Schiphol medewerker. Je vindt de Self Service Units bij de informatiezones in de lounges achter security. Wil je nog meer gepersonaliseerd reisadvies? Download dan de Schiphol app!

Een ontspannen overstap

Er is nog meer selfservicetechnologie op Schiphol. Met de Short Connection Pass kun je sneller door de controle wanneer je een krappe overstap hebt. Je vindt Short Connection Pass apparaten op twee pieren waar veel overstappende reizigers aankomen. Scan eenvoudig je instapkaart en dan wordt de overstaptijd berekend. Is deze krap, dan drukt de machine een speciale pas af. Deze pas geeft toegang tot de Short Connection rij, zodat je niet in de rij hoeft te staan voor security en paspoortcontrole. Een zorg minder als je een krappe overstap hebt.

Extra vlotte security check

In vliegende vaart door security dankzij onze ultramoderne CT-scanners. Dankzij deze technologie, die we op de hele luchthaven gebruiken voor de controle van alle hand- en ruimbagage, hoef je vloeistoffen en elektronica niet meer uit je tas te halen voor je door security gaat. Dus je hoeft nooit meer je zorgvuldig ingepakte tas overhoop te halen op zoek naar je laptop. Voor het beveiligingspersoneel is het ook heel handig. Met de CT-scanners kunnen zij de bagage in 3D controleren en het beeld 360 graden draaien, waardoor zij efficiënter kunnen werken. Schiphol is de eerste luchthaven ter wereld waar alle securityfilters zijn uitgerust met CT-scan technologie.

Een schone en groene terminal

Misschien valt het je niet zo snel op, maar zelfs de prullenbakken op Schiphol zijn hightech! Ze zijn uitgerust met speciale sensoren die ons schoonmaakpersoneel laten weten wanneer het tijd is om ze te legen. Zodat jij kunt genieten van een schone luchthaven. Maar wat gebeurt er met je afval? Het zal je vast niet zijn ontgaan dat we op Schiphol afval scheiden. Maar wist je dat er zo’n veertig verschillende afvalstromen worden verzameld en dat er zich recyclingcentra bevinden onder de terminal? Het is ons doel om in 2030 een zero-waste luchthaven te zijn en dus streven we ernaar om zoveel mogelijk te recyclen, van koffiedik en bananenschillen tot PET-flessen en kranten.

Elektrisch vervoer

Naast fietsen, kaas en tulpen is Nederland ook beroemd om zijn windmolens. Tegenwoordig worden de meeste gebruikt om groene energie op te wekken. En hoewel je ons land misschien niet associeert met zonnig weer, wekt Schiphol ook zijn eigen zonne-energie op. We gebruiken al die schone energie op de luchthaven om allerlei voertuigen van energie te voorzien, waaronder de bussen die je vervoeren tussen de gate en het vliegtuig. We streven ernaar voor 2030 een emissievrije luchthaven te zijn, en dat betekent dat we voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden geleidelijk uitfaseren.

DUURZAME TOEKOMST-optimale mobiliteit 2 elektrisch reizen tussen vliegtuig en gate

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele recente innovaties op Schiphol die jouw reis via Schiphol nog beter maken. Bezoek onze pagina’s over duurzaamheid voor meer informatie over wat we doen om de luchthaven groener te maken. Op onze pagina’s over innovatie vind je al onze recente technologische ontwikkelingen.

Lees ook de vorige blogs

 • Nieuw onderzoekslab ultrafijnstof op het platform

  Gepubliceerd op:

  Op twee plekken aan de D-pier is een onderzoekslab geopend. Om ultrafijnstof te meten, maatregelen te testen en experimenten te doen met innovatieve ideeën.

 • Voorspellen wachttijden bij security

  Gepubliceerd op:

  In 2019 deden we een proef om reizigers te informeren over de ideale aankomsttijd op de luchtvaarthaven om zo snel mogelijk door de securitycontrole te gaan.

 • TU Delft Master Identity Day op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Snellere innovaties voor passagier en luchthaven