BrainCreators wint Pointcloud Innovation Challenge

Samen met haar Maincontractors BAM en Heijmans heeft Schiphol in mei 2020 de Pointcloud Innovation Challenge uitgezet. Zes bedrijven zijn gevraagd om slimme oplossingen voor bestaande en nieuwe usecases te ontwikkelen rondom Schiphol’s uitgebreide assetportefeuille. De oplossing moest gebruik maken van de steeds groter wordende verzameling van Pointclouds, foto’s, BIM- en/of GIS-modellen, die de luchthaven in bezit heeft. De winnaar, BrainCreators, zal samen met Schiphol een pilot intelligente asset monitoring ontwikkelen.

De oplossing BrainCreators bleek in staat om binnen 7 dagen een asset monitoring oplossing te ontwikkelen op basis van AI. Daarvoor is gebruik gemaakt van het BrainMatter-platform. Tien medewerkers annoteerden 1.683 images en 24.929 assets. De domeinkennis van onderhoudsmedewerkers wordt aan het monitoring model toegevoegd. Zo hoeven voor de assets zonder stekker zoals tegels, verlichting, rookdetectors in de toekomst minder inspectierondes uitgevoerd te worden en worden storingen niet langer pas opgepakt als deze door iemand gemeld is, maar wordt de storingsoplossing gestart via tickets gegenereerd door het BrainMatter platform. Hierdoor kunnen Schiphol en haar Maincontractors het beheer en onderhoud van assets efficiënter inrichten, kosten besparen en risico’s beter in kaart brengen.

brainmatter platform

Start pilot

BrainCreators en Schiphol gaan nu gezamenlijk een pilot starten waarbij de focus ligt op het reduceren van de onderhoudskosten. Gedurende de pilot adviseert het BrainMatter platform welke labels nuttig zijn en helpt zo de data snel en correct te annoteren. Zo is bij de domeinexperts van Schiphol, BAM en Heijmans geen data science kennis nodig en kan er razendsnel een gestructureerde en goed uitgebalanceerde dataset worden ontwikkeld. Hierdoor gaat het intelligent monitoring model assets steeds beter herkennen en kan de oplossing snel in productie kan worden gebracht.

Lees ook de vorige blogs

  • Tap&go met je Digital Travel Credential!

    Gepubliceerd op:

    Kun je met een digitaal reisdocument sneller boarden en de grens passeren? Op verzoek van de EU testen we samen met de overheid en KLM een DTC.

  • Test afvangen ultrafijnstof met druppels

    Gepubliceerd op:

    We werken hard aan het verminderen van de hoeveelheid ultrafijnstof. Een mogelijkheid is het gebruik van waterdruppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen.

  • Autonome Bussen

    Gepubliceerd op:

    Onze ambitie: tegen 2050 's werelds meest duurzame en toonaangevende luchthavens exploiteren. Daarom starten we met het testen van autonome bussen op airside.