Waarom is het druk op Schiphol in de meivakantie?

De meivakantie is begonnen! En zoals we hadden verwacht, is het heel erg druk op Schiphol. Dat komt doordat heel veel mensen tijdens de meivakantie met het vliegtuig op vakantie gaan. En omdat we op de luchthaven te kampen hebben met een tekort aan personeel, duurt de hele reis van de incheckbalie naar het vliegtuig langer dan normaal. In dit blog leggen we je uit waarom je tot onze grote spijt te maken hebt met langere wachttijden.

174.000 reizigers per dag

Het is niet de manier waarop je je vakantie zou willen beginnen: in een lange rij met heel veel andere reizigers die ook hun vlucht willen halen. Toch is het op dit moment even niet anders op de luchthaven. Want er zijn per dag gemiddeld 174.000 reizigers die van, naar of via Schiphol reizen. Het is nog niet zoveel als voor de coronacrisis, maar op piekmomenten is de drukte gelijk aan die van 2019.

Tekort aan personeel

Je zou zeggen: voor corona had Schiphol veel meer reizigers, dus waarom is het dan nu zo’n uitdaging? Dat komt doordat er op dit moment een tekort aan personeel is bij Schiphol en bij de afhandelaren die het inchecken en de bagage verzorgen. En dat merk je vooral bij de incheckbalies en de securitycontrole. Er zijn niet genoeg collega’s om al die reizigers zo snel als je van ons gewend bent door de verplichte controles te kunnen laten gaan.

Niet alle poortjes open

Om iedere reiziger door de controles te kunnen laten gaan, moeten we af en toe de stroom aan reizigers doseren. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat het niet nog drukker wordt en er onveilige situaties ontstaan. Ook kan het door het tekort aan personeel voorkomen dat bijvoorbeeld bij de securitycheck niet alle poortjes open zijn. Ons doel is om de rijen zoveel mogelijk in beweging te houden, dus dat je steeds een stapje naar voren kan doen.

Op tijd bij de gate?

De spannendste vraag wanneer je staat te wachten is natuurlijk: ga ik mijn vlucht halen? En daar doen we met alle collega’s op Schiphol echt ons uiterste best voor: om jou op tijd bij de gate te krijgen. Dat begint met op tijd naar de luchthaven komen. Volg altijd het advies van de luchtvaartmaatschappij over hoe laat je op Schiphol moet zijn en bereid je reis goed voor. Lees deze reistips voor de meivakantie en vul je vlucht in. Dan kan de reis beginnen!

Lees ook de vorige blogs

 • Ga goed voorbereid de wachtrij in

  Gepubliceerd op:

  Door de drukte vanwege de meivakantie en personeelstekorten zijn de wachtrijen op Schiphol op dit moment erg lang. Ga je vliegen via Schiphol?

 • Leuk om te doen met kinderen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Of je nu moet wachten tot je vlucht vertrekt, of je gewoon een leuk dagje uit wilt. Op Schiphol is voor en na security van alles te beleven voor kinderen.

 • 6 tips voor vliegen in de meivakantie

  Gepubliceerd op:

  Het kan erg druk zijn op de luchthaven deze meivakantie, dus houdt er rekening mee dat je iets langer in de rij staat. Kom op tijd en bereid je reis goed voor.