Vliegen met afwijkende bagage? Geen probleem!

Een koffer of tas met kleding is voor veel reizigers de gebruikelijke uitrusting als ze gaan vliegen. Maar mag je eigenlijk ook je fiets, hengel of ski's inpakken als je naar de luchthaven komt? Het antwoord is ja. Want ook met bagage die groter of zwaarder is of om een andere reden afwijkt van gebruikelijk ben je van harte welkom op Schiphol.

Van kano tot huisdier

Wanneer is bagage eigenlijk afwijkend? Als stelregel kun je onthouden: als het niet lijkt op een reguliere koffer of tas. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, een golfuitrusting of wintersportbenodigdheden als ski's of een snowboard. Maar ook surfuitrustingen, kano's of visgerei en zelfs huisdieren. Daarnaast zien we ook gebruiksartikelen als buggy's, kinderwagens en kinderzitjes en rollators en rolstoelen als afwijkende bagage.

Te lang of te zwaar?

Zoals je ziet, mag je best veel meenemen als je vliegt. Maar niet alles is toegestaan en dat komt vooral omdat onze transportbanden hele grote of zware voorwerpen simpelweg niet aankunnen. Een professionele polsstok past er bijvoorbeeld niet op. En als je graag een doos met 85 pakken suiker mee wilt nemen voor je familie, is dat niet alleen te zwaar voor de band maar ook voor de collega die ze erop en af moet tillen. Te lange (3,50 meter of langer) of zware (boven de 80 kilogram) bagage kun je daarom als luchtvracht laten vervoeren.

Gewoon inchecken

Reis je met wat wij noemen ‘odd-size’ bagage? Dan kun je gewoon inchecken bij de incheckbalie. De medewerker van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, labelt alle bagage, zet je koffers en tassen op de band en stuurt je vervolgens door naar een van de drie afgiftepunten voor afwijkende bagage (de odd-size-balies) op de luchthaven. Daar scannen we het label en nemen we ook je afwijkende bagage in, waarna jij door kunt naar je gate.

Door je bagage heen kijken

Achter de schermen gaan wij vervolgens aan de slag. Eigenlijk werkt dat voor afwijkende bagage hetzelfde als met je gewone koffers en tassen. Alles gaat met een transportband of lift naar de kelder, waar we er met een röntgenapparaat ‘doorheen kijken’ om te zien of er geen zaken inzitten die niet aan boord van een vliegtuig horen. Is alles in orde? Dan gaat het geheel door naar de afhandelaar die ervoor zorgt dat alles netjes met jouw vlucht meegaat.

Geen extra kosten

Schiphol rekent geen extra kosten voor afwijkende bagage, maar het is goed mogelijk dat je luchtvaartmaatschappij dat wel doet. Meestal moet je daarom als je een ticket boekt al aangeven of je met afwijkende bagage reist. Bij twijfel kun je altijd even contact met ze opnemen.

Lees ook de vorige blogs

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

  • Inpaklijst vliegvakantie

    Gepubliceerd op:

    Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.