Oud en wijs op reis via Schiphol

Vliegen is voor alle leeftijden, dus ook als je een jaartje ouder bent! Maar als je op sommige momenten in de wachtrij moet staan, kan dit best zwaar zijn als je wat ouder bent. We geven je daarom graag wat tips om goed voorbereid naar de luchthaven te komen.

Reis met weinig bagage

Hoe minder bagage je meeneemt, hoe lichter je reist. Heb je niet veel nodig op je reisbestemming? Dan past je bagage misschien wel in een kleine tas in plaats van een grotere koffer. Dan hoef je ook niet te veel met je mee te slepen. Reis je alleen met handbagage? Pak je tas zo licht mogelijk in. Check vooraf wanneer de incheckbalie geopend is en kom niet eerder dan vier uur voor vertrek naar de luchthaven.

Vraag je luchtvaartmaatschappij om hulp

Ben je slecht ter been, heb je moeite om lange afstanden te lopen of om trappen te lopen? Geef dit meteen aan bij het boeken van je reis. Je luchtvaartmaatschappij of reisbureau geeft dit aan ons door. Het is belangrijk dit ruim van tevoren aan te geven, zodat wij de benodigde assistentie voor je kunnen regelen.

Online inchecken

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om via de website in te checken voor je reis. Je kunt dan thuis je boardingpass printen of meenemen op je mobiel. Informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie: online inchecken kan namelijk tijd schelen. Zeker wanneer je alleen reist met handbagage, want dan mag je op Schiphol direct door naar de securitycontrole en kun je de check-in overslaan.

Slim inpakken

Zodra je thuis bent ingecheckt, is het tijd om in te pakken. Let goed op zware spullen in je handbagage: moeten die echt mee? Neem je een laptop, tablet of andere elektronica mee? Dat mag op Schiphol in je handbagage blijven zitten. Ook vloeistoffen hoef je niet langer uit je tas te halen. Wel is het verstandig om kleine verpakkingen van maximaal 100 ml mee te nemen en die in een hersluitbare doorzichtige plastic zak te doen van maximaal 1 liter.

Naar Schiphol

Voordat je naar Schiphol vertrekt, raden we je aan om makkelijke schoenen aan te trekken. De afstanden op de luchthaven zijn namelijk groot en doordat het op sommige momenten druk kan zijn, zul je soms wat langer moeten blijven staan. Neem ook wat te drinken en eventueel wat te eten mee. Bij grote drukte kan de wachtrij buiten beginnen. Een dunne jas is dan geen overbodige luxe.

Op de luchthaven

Op je ticket of boardingpass staat duidelijk je vluchtnummer vermeld. Met dit nummer en je bestemming kun je op de schermen op Schiphol zien bij welke incheckbalie je moet zijn. Dit is ook te vinden bij de vertrektijden op deze website en via de Schiphol app. Hier zie je ook staan in welke vertrekhal je moet zijn. Ben je al online ingecheckt? Ga dan naar de securitycontrole in de vertrekhal van je incheckbalie. Je staat dan in de juiste rij.

Heb je vragen, dan kun je altijd terecht bij een Schiphol-medewerker. Fijne reis!

Lees ook de vorige blogs

 • Een dag uit het leven van een alarmcentralist

  Gepubliceerd op:

  Elke seconde telt in een noodsituatie, daarom heeft Schiphol een eigen noodnummer. Anette van Gelderen neemt je mee op een werkdag bij de Alarmcentrale.

 • Zo ga je snel door de paspoortcontrole

  Gepubliceerd op:

  Dit is een slimme tip voor als je door de paspoortcontrole gaat: kijk of je gebruik kan maken van de eGates waarbij je zelf je paspoort scant.

 • Alles over overstappen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Of je je nu moet haasten voor je volgende vlucht of je een paar uur de tijd hebt, je wil natuurlijk dat je overstap zo soepel mogelijk verloopt.