Welkom terug op Schiphol: Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

Als je gaat vliegen, wil je natuurlijk niet dat het coronavirus met je meereist. Daarom is het belangrijk om jezelf voordat je het vliegtuig instapt te laten testen op corona. Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag - oftewel een reiscertificaat - nodig. Zorg dat je de benodigde tests laat uitvoeren voordat je naar de luchthaven komt. Dit geldt ook als je naar Schiphol (terug)vliegt.

Welke coronatest heb ik nodig voor mijn vlucht?

Bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl kan je zien of testen nodig is. Je kunt hier ook naar informeren bij je luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk dat je je laat testen voor je naar de luchthaven vertrekt. Kijk van tevoren goed hoe lang je testresultaat geldig is. Het is ook mogelijk om op Schiphol een sneltest te doen. Dit kan alleen op afspraak, ga hiervoor naar Test2fly.amsterdam.

Hoe werkt een sneltest op Schiphol?

 1. Maak een afspraak op Test2fly.amsterdam.
 2. Klik bij Afspraaktype op ‘Sneltest (Antigeen test), € 69,00’ en selecteer de testlocatie.
 3. Selecteer de dag en het tijdstip, houd daarbij rekening dat je testuitslag maximaal 24 uur oud mag zijn voordat je het vliegtuig instapt.
 4. Betaal je boeking. Deze service kost 69 euro per persoon.
 5. Je ontvangt per e-mail een bevestiging van je afspraak.
 6. Kom op de afgesproken tijd en datum naar de testlocatie en neem je paspoort of ID en de bevestigingsmail mee.
 7. Je registreert je via de QR-code in je e-mail – zo kan je testresultaat worden gekoppeld aan je gegevens.
 8. Een deskundige neemt de sneltest bij je af.
 9. Je krijgt na 15-20 minuten de uitslag.
 10. Negatief getest? Je kunt veilig op reis. Het testresultaat wordt naar je verstuurd per e-mail. Je moet dit kunnen tonen als je erom gevraagd wordt.
 11. Positief getest? Helaas kun je niet op reis. Je ontvangt het resultaat per e-mail. Het resultaat wordt gedeeld met de GGD. Ga in quarantaine en hanteer de regels van het RIVM.

Moet ik ook testen als ik naar Schiphol vlieg?

Vlieg je vanuit het buitenland naar Schiphol, dan is het belangrijk om te checken of je uit een hoog-risicogebied komt. Dit is een land of streek dat een rood of oranje reisadvies heeft op NederlandWereldwijd.nl. Als je dit gecheckt hebt en je vliegt vanuit een hoog-risicogebied, dan heb je een negatieve COVID-19-testuitslag én een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. De negatieve testuitslag moet van een NAAT(PCR)-test zijn en dit mag maximaal 24 uur oud zijn voordat je het vliegtuig naar Schiphol instapt. Of je moet in het bezit zijn van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het instappen en een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland. Deze geldt voor alle reizigers van 13 jaar en ouder die naar of via Schiphol vliegen, dus ook voor overstappers.

Lees ook de vorige blogs:

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten of op de parkeerplaats gedag te zeggen. Dan blijft er binnen voor reizigers ruimte om 1,5 meter afstand te houden.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand. En waar dat lastig is, vragen we je mondkapje te dragen. Waar moet ik een mondkapje op?

 • Heb ik een gezondheidsverklaring nodig op reis?

  Om te vliegen heb je een gezondheidsverklaring nodig. Print er twee uit en vul 'm in voordat je vliegt van en naar Schiphol. Hier lees je er meer over.