Welkom terug op Schiphol: Moet ik in quarantaine?

Net nu we weer wat meer van onze vrijheid om te reizen kunnen genieten, is in quarantaine gaan wel het laatste waar je zin in hebt. Toch ontkom je er niet aan als je vanuit een zeer hoog-risicogebied naar Schiphol reist. De Nederlandse overheid verplicht dat je tien dagen in quarantaine gaat als je (terug)reist vanuit een land dat is aangemerkt als zeer hoog-risicogebied. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Zodra je op Schiphol geland bent, ga je direct 10 dagen in thuisquarantaine. Dat betekent dat je 10 dagen lang in je huis of verblijfplaats blijft en niet naar buiten gaat. Je mag wel in je tuin of op je balkon zitten, maar geen boodschappen doen of bezoek ontvangen. Dit geldt alleen als je vanuit een zeer hoog-risico gebied naar Nederland reist. Je kunt op de website van de Nederlandse overheid een lijst met landen en gebieden bekijken die als zeer hoog risico zijn aangemerkt. Staat het land of gebied waar jij vandaan reist in deze lijst? Dan ben je verplicht om bij aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine te gaan. Deze quarantaineplicht geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs.

Kan het reisadvies tijdens mijn reis wijzigen?

Jazeker. Reisadviezen worden continu gecontroleerd en aangescherpt waar nodig. Het is dus mogelijk dat een reisadvies wijzigt voor het land waar je verblijft. We raden je daarom aan om voordat je naar Schiphol (terug)vliegt reis op de website van de Nederlandse overheid te checken of het gebied of land waar je je bevindt in de tussentijd is aangemerkt als zeer hoog-risicogebied. Want dat betekent dat je alsnog verplicht bent om na aankomst 10 dagen in quarantaine te gaan, ondanks dat dit misschien in een eerdere fase van je reis niet zo was.

Moet ik een quarantaineverklaring invullen?

Als je naar Nederland reist vanuit een zeer hoog-risicogebied dan moet je een quarantaineverklaring invullen. Download de quarantaineverklaring, print ‘m uit, zodat je het formulier kan invullen en ondertekenen. Of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Je luchtvaartmaatschappij kan je vragen deze verklaring te laten zien of je verzoeken deze verklaring in te leveren. Daarom moet je de quarantaineverklaring tijdens je reis uitgeprint bij je hebben.

Wil je weten of je in quarantaine moet en welke richtlijnen voor jou gelden? Doe dan de check op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

Lees ook de vorige blogs:

  • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

    We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten of op de parkeerplaats gedag te zeggen. Dan blijft er binnen voor reizigers ruimte om 1,5 meter afstand te houden.

  • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

    Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand. En waar dat lastig is, vragen we je mondkapje te dragen. Waar moet ik een mondkapje op?

  • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

    Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand. En waar dat lastig is, vragen we je mondkapje te dragen. Waar moet ik een mondkapje op?