Het coronavirus en Schiphol: Veelgestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over het reizen via Schiphol en de coronamaatregelen die nu op de luchthaven van kracht zijn, wel of geen mondkapje, vaccinatie- of herstelbewijs en testen. Staat jouw vraag er niet bij? Hier vind je nog meer vragen en antwoorden voor als je gaat vliegen.

Op weg van en naar de luchthaven

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn als ik ga vliegen?

Volg altijd het advies van je luchtvaartmaatschappij over hoe laat je op Schiphol moet zijn. Daar zijn namelijk ook de wachttijden op berekend. In de planning van de luchthaven weten we hoeveel reizigers we bij de incheckbalies en securitycheck kunnen verwachten op welk moment. Kom jij op de juiste tijd de vertrekhal binnen, dan sta je in de goede rij voor jouw vlucht. Met om je heen mensen die rond hetzelfde tijdstip gaan vliegen. Lees hier meer over op ons blog.

Mag ik mensen ophalen van of wegbrengen naar Schiphol?

Ja, je mag iemand ophalen of wegbrengen. Fijn als je andere reizigers de ruimte geeft en niet te dicht bij elkaar gaat staan.

Digitaal coronacertificaat

Wat is het digitaal coronacertificaat?

Het digitaal coronacertificaat is een digitaal bewijs van de Europese Unie dat je:

  • Gevaccineerd bent tegen corona, of;
  • Negatief getest bent op corona, of;
  • Hersteld bent van een coronabesmetting.

Dit bewijs is geldig in alle landen van de Europese Unie. Je kunt hiermee dus vrij reizen naar EU-bestemmingen en landen als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Wel kunnen er per land nog altijd andere eisen worden gesteld aan testen en quarantaine. Ook heb je voor je reis altijd een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. Check wat voor jouw bestemming van toepassing is op Nederlandwereldwijd.nl. In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck App. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Hoe werkt het digitaal coronacertificaat?

Het digitaal coronacertificaat is een QR-code op je smartphone. Die QR-code kan worden gescand bij het inchecken voor je vlucht op Schiphol of bij de gate. Degene die de QR-code checkt krijgt vervolgens een groen scherm te zien als je:

  • Gevaccineerd bent of;
  • recent negatief getest bent of;
  • onlangs zelf corona hebt gehad.

In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck app. De QR-code kun je op je mobiel of uitgeprint laten zien. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Wil je liever geen gebruik maken van de app? Dat kan. De app is niet verplicht. Je mag ook met een ander geldig negatief testbewijs of vaccinatiebewijs op reis, als het aan de gestelde voorwaarden van het land van jouw bestemming voldoet. Je moet altijd de Nederlandse gezondheidsverklaring invullen en meenemen naar de luchthaven. Kijk voor meer info op coronacheck.nl.

Wat moet ik doen om te kunnen reizen met het digitaal coronacertificaat?

Allereerst controleer je het reisadvies van je bestemming op Nederlandwereldwijd.nl. Check of hier aangegeven staat of je het land binnen mag komen met het digitaal coronacertificaat. Hiermee bewijs je dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of onlangs zelf corona hebt gehad. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Vervolgens moet je het digitaal coronacertificaat op je mobiel zetten of printen. In Nederland kan je dit doen via coronacheck.nl. Login met je DigiD om je gegevens in je digitaal coronacertificaat te zetten. Je test-, herstel- of vaccinatiebewijs wordt omgezet in een QR-code. Op Schiphol kan je die QR-code laten scannen bij de incheckbalie of bij de gate: dat kan via de CoronaCheck app op je mobiel of via een geprinte QR-code. Krijg je een groen scherm te zien? Dan wensen we je een fijne reis!

Testen en vaccinaties

Moet ik een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen tonen?

Vlieg je vanuit de EU/Schengenzone? Dan hoef je niet meer verplicht je test-, vaccinatie- of herstelbewijs te tonen via je digitaal coronacertificaat (QR-code). Reis je vanuit een land buiten Europa naar Nederland? Kijk dan op de checklist Nederland inreizen. Voor reizen vanuit China is een negatief testbewijs sinds 10 januari 2023 weer verplicht.

Welke coronatest heb ik nodig en waar kan ik die laten afnemen?

Welke corona test je nodig hebt en hoe lang die voor vertrek moet zijn afgenomen, hangt af van je reisbestemming. Je kunt dit checken bij de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl door jouw reisbestemming in te vullen.

Is Schiphol je bestemming? Oftewel vlieg je van uit het buitenland naar Nederland? Dan hangt het af van het risiconiveau van het land of gebied waar je vandaan reist. Wat precies voor jouw reis geldt, kun je checken op Rijksoverheid.nl.

Bekijk op Nederlandwereldwijd.nl waar je een coronatest kunt laten afnemen in het buitenland.

Mag ik vliegen als ik gevaccineerd ben?

Ja en je mag ook vliegen als je (nog) niet gevaccineerd bent. Het coronavaccin is geen vereiste om te mogen reizen. Check voor je vertrekt wat het reisadvies is voor jouw bestemming. Dit kan je zelf opzoeken op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij. Naar veel reisbestemmingen kan je reizen met een vaccinatiebewijs waardoor testen niet nodig is.

Let op: je vaccinatiebewijs moet voldoen aan de Nederlandse eisen, kijk hiervoor op Rijksoverheid.nl. Het kan overigens zijn dat jouw reisbestemming alsnog vereist dat je voor je vliegt een coronatest laat doen of dat je na aankomst in quarantaine gaat.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog laten testen op corona om te vliegen?

Ja, wanneer dit een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt, is het verplicht om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben. Overigens kan je naar veel bestemmingen reizen met een vaccinatiebewijs waardoor testen niet nodig is. Bekijk wat voor jouw reis van toepassing is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij over of je een negatieve testuitslag nodig hebt.

Als je (terug) naar Schiphol reist vanuit een land of gebied dat buiten de Europese Unie/Schengenzone ligt of dat is aangemerkt als een zeer hoog-risicogebied, dan ben je verplicht je te laten testen op corona. Kom je van binnen de EU/Schengenzone naar Nederland? Dan is je vaccinatiebewijs voldoende. Lees meer over het vaccinatiebewijs op Rijksoverheid.nl.

Ik heb corona gehad en ben niet meer besmettelijk. Moet ik me nog laten testen?

Of je verplicht bent om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben, hangt af van het land waar je naartoe vliegt. Je kunt op Nederlandwereldwijd.nl het reisadvies opzoeken voor jouw bestemming of dit navragen bij je luchtvaartmaatschappij. Overigens kan je naar veel EU-bestemmingen reizen met een herstelbewijs waardoor testen niet nodig is.

Als je (terug) naar Schiphol reist dan is testen niet meer verplicht. Kom je van binnen de EU/Schengenzone naar Nederland? Dan hoef je ook niet meer verplicht je test-, vaccinatie- of herstelbewijs te tonen via je digitaal coronacertificaat (QR-code).

Waar moet ik op letten als ik naar Schiphol vlieg vanuit een (zeer) hoog-risicogebied?

Wil je weten wat voor jouw (terug)reis naar Nederland geldt? Ga dan naar reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl en vul in uit welk land en op welke datum je naar Nederland reist. Je ziet dan wat voor jou van toepassing is en wat je moet regelen voor je aankomst op Schiphol. We raden je aan deze site regelmatig te checken tijdens je reis. Blijf tijdens je reis op de hoogte blijven van de geldende reisadvies: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

Gezondheid en quarantaine

Heb je een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Nee, op Schiphol is een gezondheidsverklaring niet langer verplicht. Check bij je luchtvaartmaatschappij of je eventueel een gezondheidsverklaring voor het land van bestemming nodig hebt.

Moet ik in quarantaine als ik op Schiphol geland ben?

Je hoeft niet meer verplicht in quarantaine na je aankomst op Schiphol. De quarantaineplicht geldt alleen wanneer je reist vanuit een land waar een (nieuwe) zorgwekkende virusvariant opduikt. Op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl kan je precies zien wat je allemaal moet doen voor je (terug) naar Nederland reist.

Moet ik een quarantaineverklaring invullen?

Ja, als je naar Nederland reist vanuit een zeer hoogrisicogebied dan moet je een quarantaineverklaring invullen. Die verplichting geldt ook als je volledig gevaccineerd bent. Download de quarantaineverklaring en print ‘m uit, zodat je het formulier kan invullen en ondertekenen. Of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Je luchtvaartmaatschappij kan je vragen deze verklaring te laten zien of je verzoeken deze verklaring in te leveren. Daarom moet je de quarantaineverklaring tijdens je reis uitgeprint bij je hebben.

Wordt mijn temperatuur gemeten voor vertrek?

Sommige bestemmingen vereisen een temperatuurcontrole voordat je het vliegtuig instapt om te checken of je geen koorts hebt. Het kan dus voorkomen dat je luchtvaartmaatschappij op Schiphol je temperatuur meet. Dit gebeurt met een infraroodthermometer op je voorhoofd. Wil je weten of dit bij jouw vlucht het geval is? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Waar kan ik terecht (als ik iemand zie) met gezondheidsklachten?

Als je zelf gezondheidsklachten hebt, zoals koorts, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, dan blijf je thuis. We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Voel je je prima, maar vermoed je dat een medereiziger klachten heeft? Houd dan alsjeblieft afstand en waarschuw een medewerker van Schiphol of van je luchtvaartmaatschappij. Zij helpen je verder.

Overstappen

Mag ik overstappen op Schiphol?

Ja, dat mag als je reist vanuit een veilig land of gebied. Check op de website van de Nederlandse overheid wat voor jouw reis van toepassing is. Als je binnen een dag je reis vervolgt en in de tussentijd de luchthaven niet verlaat, dan hoef je voor je overstap geen negatief testresultaat te laten zien. Wel vul je altijd een gezondheidsverklaring in en breng je die met je mee.

Ook als je volledig gevaccineerd bent en je kan een geldig vaccinatiebewijs laten zien, dan ben je vrij om over te stappen op Schiphol. Als je tijdens je overstap op de luchthaven blijft, hoef je geen extra tests te doen. Kijk wel goed wat de coronaregels zijn in het land waar je naartoe reist.

Moet ik me opnieuw laten testen op Schiphol voor mijn overstap?

Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Check wel altijd wat de vereisten zijn van je eindbestemming, zodat je voldoet aan de inreisregels van dat land of gebied.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog laten testen voor mijn overstap?

Als je volledig gevaccineerd bent en je kan een geldig vaccinatiebewijs laten zien, dan ben je vrij om over te stappen op Schiphol. Als je tijdens je overstap op de luchthaven blijft, hoef je geen extra tests te doen. Kijk wel goed wat de coronaregels zijn in het land waar je naartoe reist. Wanneer een testbewijs een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt, is het verplicht om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij om te checken of je een negatieve testuitslag nodig hebt.

Moet ik in quarantaine voor een overstap?

Let op: reis je vanuit een zeer hoogrisicogebied? Dan is de quarantaineverklaring verplicht, ongeacht of je overstapt of in Nederland blijft. Je kan het formulier printen, invullen en ondertekenen of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Op het formulier geef je aan dat je overstapt op Schiphol en daarmee uitgezonderd bent van quarantaine in Nederland. Op de website van de Nederlandse overheid vind je lijsten van veilige, hoog risico en zeer hoog-risicogebieden. Check daar wat voor jouw reis van toepassing is.

Kan ik tijdens mijn overstap de transferzone verlaten?

Als je tijdens je overstap op Schiphol de transferzone verlaat en door de paspoortcontrole Nederland in gaat, houd dan rekening met de regels die gelden voor het inreizen tijdens corona.

Mondkapje dragen

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Nee, dit is per 21 mei 2022 niet langer verplicht. Uiteraard mag je een mondkapje dragen op de luchthaven als je dat zelf prettig vindt. Kijk ook goed naar de regels van het land waar je naartoe vliegt, want het zou zomaar kunnen dat je daar wel een mondkapje moet dragen op bepaalde locaties.

Moeten kinderen ook mondkapjes dragen?

Alle reizigers van 13 jaar en ouder vragen we een mondkapje te dragen op de luchthaven. Dit is verplicht vanaf het moment dat je je boardingpass scant tot je in het vliegtuig zit. Of wanneer je uit het vliegtuig stapt tot en met het moment dat je de bagagehal verlaat. Reis je met kinderen jonger dan 13 jaar, dan hoeven zij geen mondkapje op. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt er andere regels gelden.

Waar kan ik een mondkapje kopen op Schiphol?

Bij diverse winkels op Schiphol Plaza en in de lounges kan je mondkapjes kopen. Ook staan er automaten op de luchthaven waar je snel en simpel een mondkapje kan aanschaffen. Bekijk hier welk mondkapje geschikt is. In sommige landen is een FFP2-mondkapje verplicht, deze zijn ook verkrijgbaar in de automaten op Schiphol.

Hoe word ik nu gefouilleerd bij de securitycontrole?

Tijdens de securitycontrole ga je door de securityscanner. Mocht er tijdens die scan iets ontdekt worden, dan kan je gefouilleerd worden. Tijdens het fouilleren draagt de medewerker een mondkapje en handschoenen. We vragen je hier ook jouw mondkapje bij te dragen. Je houdt je mondkapje vervolgens op tot je in het vliegtuig zit. Er zijn ook desinfecterende handgels aanwezig, zodat je na de securitycontrole je handen kan desinfecteren.

1,5 meter afstand houden

Hoe kan ik op Schiphol 1,5 meter afstand houden?

We vragen je op Schiphol elkaar zoveel mogelijk de ruimte te geven. Maar dit kan op plekken waar je even moet wachten, zoals bij de incheckbalies, de security- en paspoortcontrole en tijdens het in- en uitstappen best een uitdaging zijn. Op deze plekken kan het zijn dat je gevraagd wordt iets dichter op elkaar te staan. Fijn als je hierbij de aanwijzingen van de Schiphol-medewerkers opvolgt.

Hoe druk wordt het op Schiphol?

Het advies op de luchthaven, net als in de rest van Nederland, is nog steeds om zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden. Hierdoor kan het druk ‘voelen’ in de vertrek- en aankomsthallen. Bekijk hier of het druk is op jouw reisdag.

Waar kan ik eten en drinken halen op Schiphol?

Vanaf 26 januari 2022 zijn de eet- en drinkgelegenheden, zowel voor als na security, weer geopend tot 22:00 uur volgens de normale openingstijden. Na 22:00 uur kun je eten en drinken afhalen.

Bij bars, cafés en restaurants is het verplicht je coronatoegangsbewijs te tonen, krijg je een vaste zitplaats toegewezen en houd je 1,5 meter afstand.

Handen wassen

Mag desinfecterende handgel mee in mijn handbagage?

Ja, dat mag als de handgel maar in een verpakking van maximaal 100 ml zit. De handgel valt onder de vloeistoffenregels. Hier vind je meer tips over wat je aan vloeistoffen in je handbagage mag meenemen.

Waar kan ik mijn handen wassen op de luchthaven?

Dat kan bij alle toiletten, sanitaire voorzieningen en onze Sanitising Service. Bij deze laatste kun je ook je persoonlijke spullen, zoals telefoon, paspoort en sleutels desinfecteren met UV-C licht. Daarnaast zijn er extra handsanitisers in de vertrek- en aankomsthallen, die je gratis kunt gebruiken. Het zou fijn zijn als je regelmatig je handen bij deze punten desinfecteert en daarnaast probeert zo min mogelijk dingen aan te raken.