Vriendelijke gezichten in moeilijke tijden : Luchthavenpastoraat van Schiphol

Stel je voor dat je je vlucht mist, er op het vliegveld achter komt dat je visum verlopen is, je op Schiphol positief test op corona of je tijdens je vakantie een ongeluk krijgt. Als er zoiets gebeurt tijdens je reis dan heb je wel behoefte aan een vriendelijk gezicht. Wanneer je op ons vliegveld hulp of een luisterend oor nodig hebt, dan kun je rekenen op het Luchthavenpastoraat van Schiphol. Lees verder om te weten te komen wat ze precies doen.

Helpende hand voor reizigers in nood

Het Luchthavenpastoraat bestaat uit drie pastors en een team van vrijwilligers. Zij staan iedereen bij die moeilijkheden ondervindt op de luchthaven. De pastors zijn dagelijks op Schiphol om emotionele steun te bieden aan mensen die dat nodig hebben of daar behoefte aan hebben. Misschien zie je ze zelfs rondlopen in de terminal op zoek naar mensen die er van streek, verdrietig of verloren uitzien. Je herkent ze aan hun speciale keycord met de tekst ‘chaplain’ erop. Als je ooit, om wat voor reden dan ook, steun nodig hebt op Schiphol, laat het weten aan iemand van het personeel. Zij verwijzen je graag door naar het Luchthavenpastoraat dat je bijstaat, wat je religieuze achtergrond of overtuiging ook is.

Steun voor familie en geliefden

Soms hebben ook familie, vrienden en geliefden van reizigers op Schiphol behoefte aan steun van ons Luchthavenpastoraat. In bovenstaande video, opgenomen kort voor de pandemie, zie je het verhaal van een vrouw die haar man verloor terwijl ze in het buitenland waren. Ze moest in haar eentje terug naar Nederland. Luchthavenpastor Marieke Meiring werd op de hoogte gebracht van de situatie en zorgde ervoor dat de reiziger en haar familie (die haar op de luchthaven opwachtten) de steun kregen die ze nodig hadden op zo’n moeilijk moment. De laatste tijd maken de maatregelen tegen het coronavirus het lastiger dan voorheen voor de pastors om mensen bij te staan. Toch blijven ze er alles aan doen om steun en bijstand te geven, daarbij de gezondheid en veiligheid in het oog houdend.

Een toevluchtsoord

Hoewel de pastors vaak worden gewaarschuwd wanneer reizigers hulp nodig hebben, weten ze niet altijd precies wie hulp nodig heeft en zijn ze misschien niet altijd beschikbaar. Als je om wat voor reden dan ook steun nodig hebt op Schiphol kun je altijd terecht in het Meditation Centre op de tweede verdieping van Lounge 2. Tijdens kantoortijden zijn er medewerkers aanwezig om een luisterend oor te bieden. Je kunt er ook terecht om te bidden, mediteren of voor een moment van rust. Het Meditation Centre is 24 uur per dag geopend, zeven dagen per week en staat open voor alle religies en overtuigingen.

Wil je meer weten over wat het Luchthavenpastoraat doet, wie er bij betrokken zijn en al het laatste nieuws lezen?

Lees ook de vorige blogs

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

  • Inpaklijst vliegvakantie

    Gepubliceerd op:

    Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.