It’s beginning to look a lot like Christmas

Wat sfeer in huis halen voor de feestdagen, we weten allemaal dat dat altijd net wat langer kan duren dan je denkt. Kerstboom opzetten, de lampjes uit de knoop halen voor je ze kunt ophangen. Voor je het weet ben je er een hele dag mee bezig. Moet je je voorstellen dat je een hele luchthaven moet voorzien van versiering.

Al vanaf maart Kerst op Schiphol

Daarom starten we op Schiphol al in maart (ja, echt) met de voorbereidingen. Dan begint de marketingafdeling namelijk al met bedenken hoe en waar op de luchthaven we het rond de feestdagen extra sfeervol willen maken. Vervolgens maken we samen met een bureau een decoratieplan. Dat is geen kwestie van een paar ballen en kerstlichtjes uitzoeken. Er wordt goed gekeken of alles architectonisch wel bij Schiphol past. En veiligheid staat voorop. Daarom moet het plan ook goedgekeurd worden door de brandweer. Zij testen zelfs alle decoratie op brandveiligheid. Pas als alles helemaal in orde is, wordt de decoratie besteld.

Tienduizenden lampjes

En reken maar dat dat een flinke bestelling is. Het gaat om tienduizenden lichtjes, tientallen kerstbomen en tienduizenden decoraties. Wist je verder bijvoorbeeld dat:

 • we in totaal 776,1 meter aan guirlandes (kerstslingers) hebben hangen?
 • we per meter guirlande 20 ballen gebruiken?
 • de Rituals-doorloopboom op Schiphol Plaza maar liefst 8,6 meter hoog is?
 • er bijna dertig kerstbomen op de luchthaven staan die tussen de 2,4 en 3,65 meter hoog zijn?
 • er in iedere kerstboom gemiddeld 144 kerstballen hangen?
 • er daarnaast ook nog allerhande decoratie hangt zoals kerstkransen en ornamenten?

Feestelijke sfeer

Je zal het allemaal maar op moeten hangen. Door corona is de versiering dit jaar wel iets bescheidener, maar het is nog steeds een flinke klus. Gelukkig werken we op Schiphol al jaren met dezelfde bedrijven samen. Die zijn dus wel wat gewend. Begin november zijn ze begonnen en binnen een week of twee toveren ze Schiphol om tot een superfeestelijke luchthaven. Benieuwd geworden? De versiering blijft hangen tot eind december.

Lees ook de vorige blogs

 • Een reis door het verleden op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  In de ruim 100 jaar dat Schiphol bestaat heeft de luchthaven vele veranderingen ondergaan. Toch zijn er nog best wat overblijfselen uit het verleden te vinden.

 • Inspiratie voor je volgende vakantie

  Gepubliceerd op:

  Ben je al aan het nadenken over je volgende vakantie? Vanaf najaar 2022 voegen we een aantal nieuwe rechtstreekse bestemmingen toe.

 • 10 boeiende historische feiten over Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Met 106 jaar ervaring hebben we al het nodige gezien en bereikt. Om daar bij stil te staan hebben we 10 historische feiten en cijfers op een rij gezet.