Gaat mijn reis vanaf Schiphol door deze zomer?

Schiphol gaat deze zomer een maximum stellen aan het aantal reizigers dat per dag kan vertrekken vanaf de luchthaven. We willen situaties van de meivakantie, waarin er zeer lange rijen stonden en mensen hun vlucht (bijna) misten, deze zomer voorkomen. Daarom moeten we helaas deze stevige maatregel nemen. We begrijpen dat je wilt weten wat dit betekent als je in de komende weken vanaf Schiphol wilt vliegen. De belangrijkste informatie voor jou op een rij.

Dit is een ingrijpende maatregel. Is dat wel echt nodig?

We nemen deze maatregel met een ongelofelijk rot gevoel. We willen niets liever dan alle reizigers met open armen ontvangen. En op Schiphol kan ook veel deze zomer. Maar de vraag naar vliegreizen overtreft de meest hoge scenario’s. Op hetzelfde moment is de arbeidsmarkt erg krap. Hierdoor zijn er te weinig beveiligers om alle reizigers te controleren die zouden willen vliegen deze zomer. Zonder ingrijpen zouden er onhanteerbare wachtrijen ontstaan en zouden veel reizigers hun vlucht missen. Dat zorgt voor onveilige situaties voor reizigers en medewerkers.

Geldt deze maatregel de hele zomer?

Nee, het gaat om de periode van 7 juli tot en met 31 juli. Eind juni is besloten dat in augustus het maximum aantal reizigers omhoog gaat. Meer daarover lees je in dit persbericht.

Wat betekent deze maatregel voor mijn vlucht?

Als er op een dag minder reizigers meekunnen, bepaalt de slotcoordinator de verdeling en gaan luchtvaartmaatschappijen bekijken hoe ze dit oplossen. Bijvoorbeeld door geen stoelen meer te verkopen, reizigers om te boeken, vluchten te verplaatsen naar andere luchthavens of er een vlucht uit te halen. Er is geen standaardoplossing, dit zal per vlucht verschillen. We begrijpen dat die onzekerheid vervelend voor je is.

Als er vluchten worden geschrapt om hoeveel vluchten gaat het dan?

Het is niet mogelijk om aan te geven hoeveel vluchten door deze maatregel worden beïnvloed. Er is altijd sprake van het niet doorgaan van bepaalde vluchten. In de vooruitzichten voor juli zijn er gemiddeld 13.500 stoelen te veel beschikbaar ten opzichte van het aantal beveiligers. Het kan een logisch gevolg zijn dat er vluchten worden geannuleerd.

Van wie krijg ik bericht als ik niet meekan op de vlucht of reis die ik heb geboekt?

Van de luchtvaartmaatschappij of touroperator waar je hebt geboekt. Schiphol wil benadrukken dat ze momenteel druk bezig zijn een oplossing te vinden voor de dagen waarop er minder reizigers meekunnen. We begrijpen dat je snel wilt weten waar je aan toe bent en dat afwachten lastig is. Zodra ze weten of er voor jou iets verandert, nemen ze contact met je op.

Wanneer hoor ik of ik niet meekan op een vlucht?

Een paar weken van te voren. De luchtvaartmaatschappijen horen snel van de slotcoordinator hoeveel reizigers op welke dagen teveel zijn. Ze laten het je zo snel mogelijk weten als jouw boeking gewijzigd wordt. We betreuren het dat luchtvaartmaatschappijen deze moeilijke besluiten voor hun reizigers moeten nemen. Maar door nu al aan te geven wanneer het te druk wordt, is de verstoring voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen minder dan wanneer er vlak voor vertrek ingegrepen zou moeten worden.

Kan Schiphol geen andere maatregelen nemen?

Schiphol heeft al verschillende maatregelen genomen om het aantal reizigers en beveiligers beter op elkaar af te stemmen en de drukte in de terminal te verminderen. Schiphol en de beveiligingsbedrijven werken met man en macht om medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers aan te trekken en op te leiden. De salarisafspraken die Schiphol heeft gemaakt, onder meer een zomertoeslag, ondersteunen dit. Ook werkt Schiphol hard aan het verbeteren van de doorstroming van reizigers in de terminal.

Lees ook de vorige blogs

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

  • Inpaklijst vliegvakantie

    Gepubliceerd op:

    Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.