7 tips voor vliegen in de kerstpiek 2021

Ga je deze kerst vliegen? Het kan tijdens de kerstvakantie wat drukker zijn op Schiphol. En er gelden ook maatregelen om veilig en verantwoord te kunnen reizen. Daarom vragen we je jouw reis goed voor te bereiden. En met deze zeven tips moet dat zeker goedkomen. Take care, travel safe!

1. Check alvast hoe druk het is op Schiphol
Kijk op jouw reisdag wat de verwachte drukte in de vertrek- en aankomsthallen is op de dag dat je vertrekt of aankomt. Dan weet je alvast een beetje wat je kunt verwachten. We houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand, maar je kunt bij drukte gevraagd worden iets dichter op elkaar te staan.

2. Download de Schiphol app
Met de Schiphol app kan je op de luchthaven zelf precies zien waar het druk of rustig is. Ook heb je meteen al je vluchtgegevens bij de hand en kan je snel zien waar je incheckt, wat je wachttijd is bij security, waar je gate is en op welke band je bagage terecht komt.

3. Leg je mondkapje klaar
Op Schiphol en in het vliegtuig is een mondkapje verplicht. Fijn als je ‘m dus opzet zodra je de luchthaven binnenkomt. Het is slim om extra mondkapjes mee te nemen, zodat je altijd een schone bij je hebt.

4. Neem je gezondheidsverklaringen mee
In deze tijd moet je ‘fit to fly’ zijn. Daarom is iedere reiziger vanaf 13 jaar verplicht om een gezondheidsverklaring thuis in te vullen en mee naar Schiphol te brengen. Dat kan in print of op je mobiel. Je kan hierop gecontroleerd worden door je luchtvaartmaatschappij. Neem ook een formulier mee die je kan invullen voor je terugvliegt. En check bij je luchtvaarmaatschappij of je nóg een gezondheidsverklaring nodig hebt voor het land waar je naartoe vliegt.

5. Controleer je internationale QR-code
Met je QR-code in de CoronaCheck app kan je aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, negatief getest bent of dat je een bewijs hebt dat je recent bent hersteld van corona. Op Schiphol kan je QR-code gecheckt worden bij de incheckbalies of gate voor je vlucht. Ook als je al online bent ingecheckt. Je luchtvaartmaatschappij kan aangeven of je voor je vlucht de QR-code op je mobiel of in print kunt gebruiken.

6. Informeer of testen nodig is
Voor sommige bestemmingen heb je naast je vaccinatie- of herstelbewijs ook een negatieve testuitslag nodig. Bekijk wat voor jouw reis nodig is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij. Soms zijn er naast tests ook andere formulieren nodig, bijvoorbeeld een passenger locator form.

7. Kijk hoe laat je op Schiphol moet zijn
Heb je alles klaarliggen voor je reis, je tickets en paspoort gecheckt en je bagage ingepakt? Kijk dan bij je luchtvaartmaatschappij hoe laat je op de luchthaven moet zijn. Voor vluchten binnen Europa moet je meestal twee uur van tevoren op Schiphol te zijn. Vlieg je buiten Europa, dan ben je meestal drie uur van tevoren aanwezig.

Met een goede voorbereiding kan jouw kerstvakantie goed beginnen. Wil je meer informatie over jouw reis, neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij. Of kijk wat er voor jouw vertrek, overstap of aankomst van belang is. En op Schiphol staan altijd onze medewerkers voor je klaar om je verder te helpen. We wensen je alvast een fijne feestdagen en een goede reis!

Lees ook de vorige blogs

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

  • Inpaklijst vliegvakantie

    Gepubliceerd op:

    Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.