64 miljoen mensen onder één dak: Hot voor advertising

Schiphol Airport als toegangspoort naar de consument - feiten en cijfers. Schiphol Airport is behalve een gateway naar de wereld ook een toegangspoort naar de consument. 84% van de reizigers op Schiphol ziet advertising als een verrijking. Dus richt jouw campagne zich op de bijna 64 miljoen mensen die van de luchthaven gebruikmaken? Lees dan wat Schiphol Media jou te bieden heeft.

Parume

In de top 3

In 2016 vlogen er 63,6 miljoen reizigers vanaf Schiphol Airport, een groei van 9 procent ten opzichte van 2015. Daarmee is de luchthaven de op twee na grootste van Europa. Ook stond Schiphol Airport in 2016 op een vijfde plaats in Skytrax's beste luchthavens van Europa - in West-Europa zelfs op plaats twee, achter Heathrow Airport. Met de recente verbeteringen op de luchthaven in Lounge 2 en de Holland Boulevard wordt 2017 vast weer een topjaar.

De belangrijkste spots

Iedere dag lopen er honderdduizenden reizigers rond op Schiphol. Ze komen aan of vertrekken via de verschillende vertrekhallen en lounges. Iedere spot heeft z'n eigen eigenschappen. De meest opvallende vind je hieronder.

Schiphol Plaza

Het hart van de luchthaven, waar de meeste reizigers hun reis beginnen of eindigen. Kenmerken van de Plaza zijn het grote winkelcentrum en het NS-station - dat door zo’n 40 procent van de reizigers wordt gebruikt. Schiphol Plaza is dan ook dé plek om de aandacht te trekken van het Nederlandse publiek.

Vertrekhallen

Schiphol Airport heeft drie verschillende check in's. Het overgrote deel van het vertrekkende publiek is vakantieganger (66%), maar ook de zakelijke reiziger is goed vertegenwoordigd (34%). De meeste zakelijke check in's zijn in vertrekhal 2: een gegeven waar je als merk goed op kunt inspelen.

Lounge 1

Vanuit hier vertrekken alleen reizigers met een bestemming binnen Schengen. Je vindt er veel verschillende winkels van merken als Rituals Spa en Starbucks. De lounge wordt gekenmerkt door een luxueuze en dynamische look & feel.

Lounge 2

De drukste lounge, hier vertrekken dan ook de meeste zakelijke reizigers. Er zijn zeven belevingswerelden in de duty-free-zone: Luxury World, Modern Dutch World, Fashion & Lifestyle World, Shopping @Schiphol, Travel & Culture World, Care & Wellness World en Family World. Iedere wereld heeft z'n eigen stijl, wat het voor adverteerders nog aantrekkelijker maakt om een specifieke doelgroep aan te spreken.

Lounge 3

De sfeer in deze ruimte is gericht op de upmarket-reiziger. Merken als Burberry en Victoria's Secret hebben er een winkel. De vele reizigers uit China en het Midden-Oosten maken deze lounge interessant voor de advertising van luxe merken. Zeker met het vooruitzicht dat er dit jaar 10 procent meer Chinese reizigers op Schiphol landen.

Holland Boulevard

De naam zegt het al; de nadruk ligt hier op de Nederlandse cultuur. Zo is er een Hollands café en heropent het Rijksmuseum er in de toekomst haar dependance. De Nederlandse sfeer maakt het aantrekkelijk voor Nederlandse merken om zich internationaal te profile-ren. De boulevard verbindt Lounge 2 met Lounge 3 en wordt voornamelijk bezocht door transferpassagiers.

HB overview

Connecting brands to the world

Schiphol Media heeft een enorm aantal mogelijkheden om de reiziger te bereiken. Op Schiphol vind je een 'feel good' omgeving waarin merken en consument elkaar vinden. De luchthaven biedt daarom een creatieve en dynamische omgeving voor advertising. De producten van Schiphol Media zijn in 6 categorieën opgesplitst.

Promotions

Op de luchthaven loopt de gemiddelde reiziger 146 minuten rond. Schiphol biedt daarom een omgeving waar de consument tijd heeft voor jouw merk. Voor promotieacties vind je vaste promotiepunten op de meest opvallende locaties van Lounge 1, 2 en 3, op de B-pier, de Schengen-reclamecorridor, Schiphol Plaza en het Jan Dellaert Plein.

Beats by Dr Dre

Digital Media

De kracht van herhaling is vaak de sleutel naar de consument. Op Schiphol zijn er daarom 1100 digitale schermen, waar je gericht jouw boodschap bij een enorm publiek kunt afleveren.

Lightboxen

Subtiel en elegant je merk in de spotlight zetten? Dat kan. Schiphol heeft op veel plekken lightboxen. Deze zijn bijvoorbeeld ontzettend effectief voor campagnes die zich richten op de verkoop in de duty-free zone.

Shisieso Lightbox

Giant Banners

Maak een niet te missen statement. De giant banners zijn soms wel 25 meter lang. Geen reiziger die eromheen kan.

PWC

Concepts

Binnen concepts staat het leveren van origineel maatwerk bovenaan. Een mooi voorbeeld zijn flagship stores; een positieve beleving tussen merk en consument.

JWH

Specials

Impact realiseren bij de reiziger. De specials bieden daar ruimte voor. Realiseer je eigen benadering, subtiel of indrukwekkend.

Intratuin

Samen met jou realiseert Schiphol Media graag nieuwe en positieve ervaringen voor de reiziger - the sky is the limit! Een Braziliaans carnaval in Lounge 2? You name it. Onze mogelijkheden met eigen ogen zien? Kom langs voor een kop koffie 'behind the scenes'.

Lees meer

 • De fysieke en digitale wereld verbinden

  Arthur de Groot vertelt over het verbinden van de fysieke en digitale adverteerlandschappen.

 • De brandwalk van Accountmanager Nicolette

  Van passenger journey naar brand walk

 • Hoe KLM, Dior en ING het aanpakken

  Persoonlijk én uitbundig - zo grijp je de consument op Schiphol

 • De vraag naar luxe op Schiphol

  De trends voor luxe merken in airport retail

 • Advertising expert Merijn Schildkamp

  Merijn Schildkamp weet alles over airport advertising en het gedrag van de reiziger