Schipholtoren : Daarboven in de Schipholtoren

Het is misschien wel het bekendste symbool van Schiphol: de verkeerstoren. Rapunzel zal je bovenin niet aantreffen. Wel de Luchtverkeersleiding, onze apron controllers en gateplanners. Zij zorgen ervoor dat al die vliegtuigen veilig kunnen vertrekken en landen op onze luchthaven. En dat er een plekje voor ze is aan de gate. Neem een kijkje op 101 meter hoogte!

De toren lijkt een beetje op een groot ijsje met bovenop een bolletje slagroom. Dat bolletje is de grondradar. Daarmee vangt de Luchtverkeersleiding de signalen op van vliegtuigen die op de grond rijden van Schiphol. In het ‘ijsje’ met de grote ramen daaronder zitten de medewerkers die onze luchthaven goed in de gaten houden.

Verkeersleiders van de vliegtuigen

Helemaal bovenin vind je de luchtverkeersleiders. Zij zorgen ervoor dat alle vliegtuigen netjes achter elkaar binnenkomen en weer vertrekken. Een luchtverkeersleider vertelt de piloten hun richting, snelheid en hoogte. En op welke baan ze op Schiphol moeten starten of landen. Zij zijn dus de oren en ogen op de grond van de piloot. Daarom zitten luchtverkeersleiders ook in de toren, zodat ze alles op de luchthaven goed kunnen zien!

Puzzelen met gates

Alle vliegtuigen die aankomen op Schiphol parkeren bij een gate. Daar waar jij kan uitstappen uit het vliegtuig. Een gateplanner maakt een planning waar elk vliegtuig de volgende dag moet parkeren. Dat is nog een heel gepuzzel! Want een groot vliegtuig kan bijvoorbeeld alleen bij speciale gates parkeren waar ruimte is voor grotere toestellen. En met sneeuw zijn sommige parkeerplekken voor vliegtuigen al bezet voor sneeuwopslag.

Is er nog een parkeerplek?

Op de dag zelf wijzigt zo’n planning nog wel eens. Als een vliegtuig te laat aankomt op Schiphol bijvoorbeeld. Dan staat er inmiddels al een volgend vliegtuig bij de aangewezen gate. De gateplanner zoekt dan meteen naar een nieuwe parkeerplek voor het vliegtuig. Zo zorgen de gateplanners in de toren er dus voor dat elk vliegtuig ergens kan parkeren op Schiphol.