Raad van Kinderen op bezoek bij Schiphol: Onderzoek ter plaatse

Hoe kun je nou beter snappen wat er aan de hand is, dan wanneer je het met je eigen ogen ziet? Daarom gingen de kinderen van de 1e Montessorischool in Hoofddorp een dagje op bezoek bij Schiphol.

Met de bus naar en over Schiphol

Met een grote bus haalden David en Tom van Schiphol en Karen van de Missing Chapter Foundation, de kinderen op in Hoofddorp. Juf Margo en directrice Mirjam waren ook mee. Zij wilden ook graag weten wat er allemaal gebeurt op Schiphol. Vanuit Hoofddorp reden we langs de geluidsribbels bij Hoofddorp Noord die ervoor zorgen dat het achterliggende gebied minder last heeft van het geluid van startende vliegtuigen. Op Schiphol aangekomen, gingen de kinderen mee met de Schiphol Experience tour.

Een luchthaven bezoeken maakt hongerig

Vervolgens was het tijd om naar het hoofdkantoor van Schiphol te gaan. Het was een gek gezicht voor veel Schiphollers: opeens dertig kinderen in het gebouw. In het hoofdkantoor stonden een aantal experts klaar om vragen van de kinderen te beantwoorden. Maar eerst was het tijd voor de lunch. Er stonden dertig smakelijke lunchpakketten klaar, die er gretig ingingen. Een luchthaven bezoeken maakt hongerig!

Vragen stellen aan experts

De kinderen gingen langs de verschillende Schiphol-experts en kregen per expert ongeveer vijf minuten om vragen te stellen. Niet veel tijd om zomaar wat te kletsen, dus maar meteen de vragen afvuren aan de volgende experts:

 • Sanne en stagiair Dirk konden de kinderen alles vertellen over video’s en mooie foto’s maken en over vloggen. Misschien ken je Sanne wel van haar Schiphol-vlogs.
 • Wouter wist alles over vliegroutes, berekeningen en de technische kant van vliegtuigen.
 • Michelle kon alle vragen op het gebied van duurzaamheid beantwoorden.
 • Peter kent de Schiphol-website door en door en vertelde hier graag over.
 • En Tom beantwoorde alle vragen over de omwonenden en wat Schiphol allemaal doet voor de buren.

De experts kregen leuke en vooral veel vragen voorgelegd! Waarom heeft Schiphol niet meer informatie op de website, bijvoorbeeld? Of: Waarom maakt Schiphol geen oordopjes van olifantsgras om deze aan de buren te geven? Waarop Michelle het antwoord gaf: deze dopjes zouden dan heel hard zijn, want van olifantsgras wordt een hard materiaal gemaakt. En die zitten niet zo lekker…

Het was een leuke en leerzame dag voor iedereen.

Lees verder

 • Jaarverslag Raad van Kinderen

  Lees over het project en de samenwerking tussen Schiphol en de Raad van Kinderen

 • Schiphol en de omgeving

  De voordelen en nadelen van Schiphol in relatie tot de omgeving

 • Communiceren via vlogs

  Leuke manier van vragen stellen en antwoorden krijgen via vlogs