Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt schiphol.nl cookies

Grondstofschaarste

Schiphol neemt haar verantwoordelijkheid als het gaat om de beschikbaarheid van grondstoffen. Grondstoffen raken minder snel uitgeput als we er slim gebruik van maken of alternatieven inzetten.

Hergebruik van materialen
Grondstoffen worden schaarser en de energieprijzen blijven stijgen. Schiphol wil zorgvuldig omgaan met materialen en grondstoffen en zet daarom in op hergebruik. De vele bouwprojecten en ons eigen afvalbeleid bieden hiervoor kansen. Jaarlijks vervangen wij delen van de infrastructuur en slopen, renoveren en bouwen we gebouwen. Gemiddeld wordt 90% van het bouwmateriaal zoals beton, asfalt, kunststoffen, metalen leidingen en kabels hergebruikt. Het puin van de eerder gerenoveerde C-pier wordt bijvoorbeeld hergebruikt in de bouwprojecten.

We zien een groeiende creativiteit bij onze leveranciers. Een voorbeeld is VanderLande Industries, die de Blueveyor-bagagebanden heeft vervaardigd uit niet-toxische en recyclebare materialen. Bovendien zijn de banden zo ontwikkeld dat ze 55 procent minder energie verbruiken.

We vinden steeds creatievere, nieuwe bestemmingen voor goederen en materialen aan het eind van hun gebruikelijke levensduur. Zo hebben we in 2014 een tweede leven geschonken aan oude passagiersbruggen en een grote hoeveelheid landingsterreinlampen. We zijn bezig met een try-out voor creatief hergebruik van deze lampen: ze worden omgebouwd en verkocht als vintagelampen. Delen van de passagiersbruggen doen onder andere dienst als rookruimte voor de ingang van Schiphol Plaza en vanaf 2015 ook als spottersplaats. We onderzoeken nog mogelijkheden voor andere voorwerpen die een nieuw leven kunnen krijgen. Het zijn inspirerende voorbeelden die een breed publiek bereiken en bewust maken van onze duurzame ambities.