Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt schiphol.nl cookies

Wat is Schiphol SmartGate Cargo?

Schiphol SmartGate Cargo is een van de eerste internationale publiek-private samenwerkingsprojecten in de luchtvrachtsector. Het gaat om een intensief en innovatief partnerschap tussen de particuliere sector en overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de douanewetgeving.

Schiphol SmartGate Cargo voorziet in een geïntegreerd systeem voor controle van goederen die via Schiphol de Europese Unie verlaten, met alle voordelen van dien voor een snelle en efficiënte douaneafhandeling.

Schiphol SmartGate Cargo staat voor een innovatief, veilig, efficiënt en perfect gestroomlijnd luchtvrachtproces, en wordt onder meer gekenmerkt door:

  • Locatie: luchtvrachtgebieden op luchthaven Schiphol;
  • Customs Control Centre: centrale informatievoorziening (vooraf) en centrale controle;
  • Cargo Checkpoint: registratie en selectie van luchtvrachtbewegingen;
  • Rode versus groene luchtvrachtstromen;
  • Gecentraliseerd beheer: centrale controle van alle rode luchtvrachtstromen;
  • Maximale veiligheid: continu toezicht op de luchtvrachtstromen.

 

Een aantal ontwikkelingen heeft reeds plaatsgevonden. Zo is onlangs het zg. Customs Control Centre opgericht, een centrale helpdesk voor klanten van douanediensten. Op 21 september ging een proefproject voor het Cargo Checkpoint van start, waarbij verschillende bewakings- en inspectieprocessen worden geïntegreerd in één afzonderlijke controleprocedure.

Schiphol SmartGate Cargo kent daarnaast ook een zg. Information Broker. Met dit systeem, ontwikkeld door Cargonaut, kunnen zowel luchtvaartpartijen als overheidsinstanties vooraf vaststellen, op basis van elektronische informatie voorafgaande aan aankomst of vertrek, of een bepaalde zending op Schiphol gecontroleerd moet worden.

In de komende maanden lopen er aanbestedingen voor nieuwe apparatuur, worden proefprojecten geëvalueerd en worden bestaande concepten verder uitgewerkt.


 


Wat is Schiphol SmartGate Cargo?