Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt schiphol.nl cookies

Vliegtuigspotten op Schiphol

Het vliegverkeer op Schiphol maakt gebruik van vijf start- en landingsbanen. Op twee plekken langs de banen kunt u rustig en van dichtbij kijken naar startende of landende vliegtuigen. Deze spottersplaatsen vindt u langs de Polderbaan en de Buitenveldertbaan. De toegang tot deze spotterplaatsen is gratis.

Polderbaan en Buitenveldertbaan

De Polderbaan en de Buitenveldertbaan zijn twee van de in totaal vijf start -en landingsbanen van Schiphol. Van de twee banen wordt de Polderbaan verhoudingsgewijs het meeste gebruikt. Langs deze baan heeft u dus de meeste kans om vliegtuigen te zien starten of landen. De Polderbaan wordt (afhankelijk van windrichting en windsterkte; vliegtuigen starten en landen tegen de wind in) gebruikt voor starts in noordelijke richting of landingen in zuidelijke richting. De Buitenveldertbaan wordt gebruikt voor starts in oostelijke richting en landingen in westelijke richting.

Routebeschrijving

De spottersplaats bij de Polderbaan bevindt zich aan het einde van de IJweg aan de westzijde van de start- en landingsbaan. Als u beschikt over een navigatiesysteem kunt u de postcode 2141 CN (Vijfhuizen) aanhouden.

De spottersplaats bij de Buitenveldertbaan bevindt zich in Schiphol Oost, te bereiken via de N231/Schipholdijk. In uw navigatiesysteem gebruikt u de postcode 1118 EL (Schiphol).

De spotterslocaties ziet u op de afbeelding hieronder.Vliegtuigspotten op Schiphol