Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt schiphol.nl cookies

Hoe werkt Taxfree winkelen?

Wat heb ik nodig?
Als u vliegt vanaf Schiphol kunt u in het shopping centrum na de paspoortcontrole aankopen doen tegen taxfree prijzen. U kunt bij ons nog steeds tegen taxfree prijzen kopen. Dat betekent dat u bij ons nog steeds voordelig  uit bent. U heeft voor deze aankopen wel een boardingcard nodig.

Is taxfree winkelen niet afgeschaft?
In 1999 zijn de regels vanuit de overheid aangepast en werd echt taxfree winkelen afgeschaft voor reizigers binnen de EU. Reizigers naar bestemmingen buiten de EU konden en kunnen nog wel steeds belastingvrij aankopen doen. Om te voorkomen dat reizigers afhankelijk van hun bestemming een andere prijs zouden moeten betalen hebben de winkeliers op de luchthaven afgesproken de prijzen voor EU en Niet EU bestemmingen gelijk te trekken. Het bedrag dat door de consument, die binnen de EU reist, aan btw betaald zou moeten worden over diverse producten nemen de winkels voor eigen rekening. Zo blijft het mogelijk om de prijzen lager te houden. Alle vertrekkende passagiers op Schiphol kunnen daardoor winkelen tegen taxfree prijzen.

Waarom vraagt de winkelier eigenlijk om mijn boardingcard?
De winkelier heeft de wettelijke verplichting om het onderscheid tussen belaste en onbelast verkopen te registreren. Het onderscheid is gebaseerd op de reisbestemming: binnen of buiten de EU. Daarnaast moet worden vastgesteld of de aankoper inderdaad een reiziger is, en niet iemand die op Schiphol werkt. Voor die groep gelden de voordelen namelijk niet.

Zijn er uitzonderingen?
Voor tabak zijn er twee prijzen: voor bestemming binnen de EU(gelijk aan lokaal) en buiten de EU (taxfree dus goedkoper) . De EU staat het namelijk niet toe de prijzen voor tabak te verlagen. Er zijn een paar categorieën die buiten de reguliere regels vallen, zoals boeken, tijdschriften, bloemen en bloembollen. Hierover dient wel belasting te worden betaald, ook door reizigers met een bestemming buiten de EU.

Ben ik echt nog steeds voordeliger uit?
Doordat de btw op producten door de winkeliers betaald wordt, heeft de consument nog steeds hetzelfde voordeel. Ook bieden de winkels op Schiphol special offers over het hele assortiment, waardoor producten doorgaans 30% goedkoper zijn dan in lokale winkels. Daarnaast is het brede assortiment een voordeel. Op Schiphol vindt u toonaangevende merken, maar ook speciaalzaken met bijzondere drank en delicatessen onder één dak.

Wat mag ik meenemen vanuit niet-EU-landen?
Keert u terug naar Nederland vanuit een land buiten de Europese Unie? Dan bent u altijd gebonden aan de regels die gelden voor (de beperkte belastingvrije) invoer van goederen vanuit niet-EU-landen. Houd altijd rekening met de invoerbepalingen van het land van bestemming, dus ook bij terugkeer in Nederland. De douane Schiphol kan u verder helpen: www.douane.nl.

Wat mag ik meenemen naar mijn bestemming?
Laat u van tevoren goed informeren over wat volgens de lokale wetgeving mag worden meegenomen. De douane (www.douane.nl) kan u hierbij helpen, dan wel kunt u informatie vinden op websites van de bestemmingslanden.

De Europese Unie
De volgende landen behoren tot de Europese Unie: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië (incl. Noord-Ierland), Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Er geldt een uitzondering voor de Kanaaleilanden en de Canarische eilanden, als u vliegt naar deze bestemmingen kunt u wel drank en tabak belastingvrij  kopen.

Buiten de Europese Unie
Keert u terug naar Nederland vanuit een land buiten de Europese Unie? Dan bent u wel altijd gebonden aan de regels die gelden voor (de beperkte belastingvrije) invoer van goederen vanuit niet-EU-landen. Houdt u altijd rekening met de invoerbepalingen van het land van bestemming, dus ook bij terugkeer in Nederland. De douane Schiphol kan u verder helpen.


Meer informatie