Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt schiphol.nl cookies

Controles bij vertrek

Op de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol vinden controles plaats zowel bij vertrek als bij aankomst. Dit hangt af van het land waar u naartoe reist of vandaan komt.


Paspoortcontrole bij vertrek

U checkt in bij de balie van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Of u maakt gebruik van de self-service check-in. Met uw boarding card en paspoort komt u bij de centrale controlepost van de Koninklijke Marechaussee. Als u naar een Schengenland reist, dan hoeft u alleen uw boarding card te laten zien.


Veiligheidscontrole bij vertrek

Vliegt u naar een Schengenland, dan volgt na de controle van de boarding card de securitycontrole van u als passagier en uw handbagage. Reist u naar een niet-Schengenland, dan vindt deze controle plaats bij de gate. Bekijk hiervoor de instructiefilm.

Mocht u door de veiligheidscontrole gaan met een rolstoel en/of kinderwagen of reist u met een (medisch) hulpmiddel, bijvoorbeeld een prothese of infuus, dan kan het zijn dat dit apart gecontroleerd wordt. Heeft u hier vragen over, dan kunt u contact opnemen met Schiphol Inlichtingen via 0900-0141 of stuur een e-mail naar ccc@schiphol.nl.


Invoeren van handelsgoederen

Voor het invoeren van goederen die door particulieren zijn aangeschaft buiten de EU, dient mondeling aangifte te worden gedaan bij de Douane Vertrekhal 3. Dit gaat om goederen die opgeslagen liggen in een douane-entrepot op Schiphol en als luchtvracht Nederland binnengekomen zijn.


Schengenlanden

De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje (incl. de Canarische eilanden), Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.Klacht melden beveiligingscontrole

Indien u een  klacht heeft over de security controle of een beveiligingsmedewerker kunt u daarvoor terecht bij de Koninklijke Marechaussee Schiphol, afdeling Handhaving & Toezicht. De Koninklijke Marechaussee behandelt de klachten over particuliere beveiligingsmedewerkers.

Meer informatie over controles bij vertrek


Security Scan

De Security Scan op Amsterdam Airport Schiphol wordt ingezet bij de security - en douane controle van passagiers.

Lees verder >