Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt schiphol.nl cookies

Controles bij vertrek

Op de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol vinden controles plaats zowel bij vertrek als bij aankomst.
Veiligheidscontrole bij vertrek
U checkt in bij de balie van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Of u maakt gebruik van de self-service check-in. Daarna volgt een securitycontrole van u als passagier en uw handbagage. Bij de ingang van de securitycontrole scant u uw boarding card, of deze wordt handmatig gecontroleerd. 

Mocht u door de veiligheidscontrole gaan met een rolstoel en/of kinderwagen of reist u met een (medisch) hulpmiddel, bijvoorbeeld een prothese of infuus, dan kan het zijn dat dit bij de securitycontrole apart gecontroleerd wordt. Heeft u hier vragen over, dan kunt u contact opnemen met Schiphol Inlichtingen via 0900-0141 of stuur een e-mail naar ccc@schiphol.nl.

Paspoortcontrole bij vertrek
Als u naar een niet-Schengenbestemming vliegt, dan komt u na de securitycontrole met uw boarding card en paspoort bij de centrale controlepost van de Koninklijke Marechaussee.

Als u naar een Schengenland reist, dan hoeft u alleen uw boarding card te laten zien. Tussen de Schengen-landen zijn afspraken gemaakt over vrij verkeer van personen en goederen.

Schengenlanden
De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje (incl. de Canarische eilanden), Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Uitvoer van handelsgoederen of geld
Voor het invoeren van goederen die door particulieren zijn aangeschaft buiten de EU, dient mondeling aangifte te worden gedaan bij de Douane Vertrekhal 3. Dit gaat om goederen die opgeslagen liggen in een douane-entrepot op Schiphol en als luchtvracht Nederland binnengekomen zijn.

Iedereen die de Europese Unie binnenkomt of verlaat met EUR 10.000 of meer aan liquide middelen moet aangifte doen bij de Douane.

Klacht melden beveiligingscontrole
Indien u een  klacht heeft over het gedrag van een beveiligingsmedewerker, dan kunt u daarvoor terecht bij de Koninklijke Marechaussee Schiphol, afdeling Handhaving & Toezicht. De Koninklijke Marechaussee behandelt de klachten over particuliere beveiligingsmedewerkers.

Overige klachten over de securitycontrole op Schiphol kunt u melden bij de luchthaven via het klachtenformulier.

Meer informatie over controles bij vertrek


Security Scan

De Security Scan op Amsterdam Airport Schiphol wordt ingezet bij de security - en douane controle van passagiers.

Lees verder >