Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt schiphol.nl cookies

Regels voor handbagage

Het meenemen van gevaarlijke stoffen en voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers, bemanning of de veiligheid van het vliegtuig is niet toegestaan.


Verboden handbagage

Sommige artikelen zijn verboden om als handbagage in het vliegtuig mee te nemen. Deze zijn vermeld in een Lijst Verboden Goederen Handbagage die is opgesteld door de EU. Aan deze lijst kunt u geen rechten ontlenen. De beveiligingsmedewerker behoudt altijd het recht om alsnog vanwege veiligheidsredenen een artikel te weigeren.


Vloeistoffen en gels

Wilt u uw eigen shampoo meenemen als handbagage? Of heeft u uw lenzenvloeistof nodig in het vliegtuig? Vloeistoffen en gels kunnen alleen in uw handbagage mee onder de volgende voorwaarden:

  • Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 ml (zie voor de volledige voorwaarden de regels voor handbagage)
  • Verpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter
  • Elk persoon reist met maximaal één plastic 1-literzakje
  • Medicijnen en babyvoeding, aantoonbaar nodig tijdens de reis, zijn toegestaan


Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie.

Neemt u vloeistoffen, gels of spuitbussen mee of koopt u deze vóór de paspoortcontrole en heeft u deze niet nodig aan boord? Dan adviseren wij u deze in uw ruimbagage te stoppen, voordat u incheckt.


Gekocht op Schiphol

Alles wat u op Schiphol na de paspoortcontrole heeft gekocht, mag met u meevliegen. U kunt uw aankopen gewoon meenemen als handbagage. Wel gelden speciale regels voor vloeibare stoffen.


Speciale voorwaarden voor gekochte vloeistoffen en gels

  • De vloeistoffen en gels zijn door de taxfree winkel of aan boord voor u verpakt en verzegeld. 
  • De vloeistoffen of gels zijn aantoonbaar op de dag van de vliegreis gekocht


Gekocht op een andere luchthaven of in het vliegtuig

Passagiers die overstappen op Schiphol mogen vloeibare artikelen die zij hebben gekocht op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig meenemen op de volgende vlucht mits deze op Schiphol bij een ‘Transfer Liquids Checkpoint’ zijn gecontroleerd en goedgekeurd. Deze vloeistoffen moeten in de originele verzegelde tas worden aangeboden bij het Transfer Liquids Checkpoint. Ook de aankoopbon moet zich in de originele verzegelde tas bevinden. U vindt de checkpoints in Lounge 2 aan het begin van de D-pier.


Vliegt u naar Australië of Rusland?

Voor een aantal landen gelden speciale regels:

  • Vliegt u vanuit Schiphol naar Australië en stapt u over in Singapore of Kuala Lumpur, dan  wordt u geadviseerd om taxfree gekochte vloeistoffen, gels of spuitbussen na de douanecontrole in uw ingecheckte bagage te vervoeren.
  • Rusland heeft in verband met de Olympische Winterspelen tot half maart 2014 extra regels afgekondigd voor het meenemen van vloeistoffen en gels in handbagage. Voor passagiers die naar Rusland vliegen en een Russische luchthaven als eindbestemming hebben, verandert er niets. Tax Free artikelen die u heeft gekocht op Schiphol kunt u gewoon meenemen. Voor passagiers die binnen de Russische Federatie doorvliegen, verandert er wel iets. U krijgt te maken met een security controle. Het is niet toegestaan om vloeistoffen en gels mee te nemen, ook niet de 100 ml verpakkingen in het doorzichtige plastic zakje. U wordt in de gelegenheid gesteld om al uw vloeistoffen en gels, ook eventuele Tax Free aankopen, in uw ruimbagage op te bergen.


Per ongeluk iets verkeerds ingepakt?

Heeft u  per ongeluk uw (nagel)schaar in uw handbagage gepakt? Dan kunt u deze  nog voor het inchecken in uw ruimbagage doen. Is dat niet meer mogelijk dan kunt u het artikel inleveren bij de beveiligingsbeambte. U kunt tegen betaling de artikelen ook laten versturen. Daarvoor kunt u terecht bij de servicepunten in de Vertrekhallen.


Bij twijfel bellen

Indien u twijfelt of u bepaalde goederen mag meenemen, dan kunt u ook bellen met: 0900 01 41, EUR 0.40 p.m. Bij twijfel over chemische/ontvlambare stoffen kunt u bellen met de Inspectie Leefomgeving en Milieu. Dit kan tijdens kantooruren op nummer +31(0)88 489 00 00.


Regels voor handbagage

Folder regels handbagage

Bekijk de volledige folder
"EU regels voor handbagage".

Lees verder >